Publicitat
Publicitat

Les pedregades de l'estiu han afectat la qualitat del 57% de les plantes de tabac

L'episodi més greu es va produir el 6 d'agost i va causar danys a totes les parròquies

El conjunt de les pedregades ocorregudes durant l'estiu ha suposat una afectació general de la collita de tabac del 70%, ja sigui en major o menor grau, que, després dels peritatges, s'ha traduït en una afectació real de la qualitat del 57% de les plantes de tabac, segons les dades facilitades aquest dimarts per l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA). Aquest darrer valor es concreta entre el 85 i el 90% per a les parròquies que presenten més afectació (Encamp i Andorra la Vella) i el 25% per a la que en presenta menys (Sant Julià de Lòria).

Els greus danys produïts han donat lloc a la fresa de 213.884 plantes de tabac, que suposen una reducció del 8,8% de la futura collita. Per a la resta, però, no s'espera una qualitat elevada, a excepció de la parròquia de Sant Julià, que es considera la menys afectada amb diferència.

Segons les dades, el nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s'ha declarat sinistre un o més cops ha estat de 449, que han donat origen a la realització de 366 peritatges. Alguns d'aquests peritatges s'han hagut de repetir sobre els mateixos terrenys a conseqüència de la pedra caiguda la matinada del diumenge 6 d'agost, just després de la realització dels peritatges del 3 i 4 d'agost i abans de la imminent recollida del cultiu.

El 6 d'agost es va produir la pedregada més virulenta, que va afectar totes les parròquies i va accelerar la realització dels peritatges per la seva gravetat.

Les dates de les pedregades, a més del 6 d'agost, han estat el 27 de juliol, que va afectar la parròquia de Sant Julià de Lòria; el 10 de juliol, a la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià; el 21 de juliol, a Canillo, Ordino i la Massana; el 23 de juliol, a Canillo i Encamp; i el 23 d’agost, a Ordino.

Etiquetes