Publicitat
Publicitat

Cada vegada més ciutadans recorren a les consultes gratuïtes del Col·legi d'Advocats

Si l'any passat van rebre 504 consultes, enguany el ritme continua sent el mateix

La Cerimònia de la Toga de l'any passat va servir perquè, entre altres reivindicacions, com la de la reciprocitat amb Espanya, el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, assegurés que la intenció era ampliar el servei de consultes gratuïtes fins a duplicar-lo. La inauguració de la nova seu del Col·legi ha de permetre augmentar aquest nombre de consultes. De moment, els primers mesos del 2015 s'han registrat 200 consultes i, si continua aquest ritme, se superarà el rècord de l'any passat, 504 demandes. L'estadística torna a provar, a més, que el dret de família és el que més consultes genera, seguit del dret laboral.

El Col·legi d'Advocats ha superat al maig les 200 consultes gratuïtes des que va començar l'any. Si continua aquest ritme, voldrà dir que es tornaran a registrar xifres com el rècord del 2014, de 504 consultes. No es duplica el servei com va suggerir Badia a la Cerimònia de la Toga del 2014, però continua en augment.

De fet, el 2014, 166 i 148 persones van consultar sobre casos relacionats amb el dret de família i el dret laboral, respectivament. Els dos apartats sumen més de la meitat de totes les consultes que rep el Col·legi, i aquest 2015 continua sent així. Fins al maig, s'han rebut 52 consultes relacionades amb el dret laboral i 78 de família, els apartats del dret que més dubtes i neguits suposen a la ciutadania. Pel que fa la resta de consultes, les de reclamacions, sobre la CASS, i altres qüestions, continuen en augment també, tot i representar un percentatge més petit dins del total.

És d'esperar que amb la nova incorporació de disset advocats al Col·legi, un fet especial aquest any, perquè molts dels nous advocats van aprofitar que enguany és l'última oportunitat d'accedir a l'advocacia amb el reglament actual que s'està revisant, permeti un augment del servei. Aquesta situació se suma a la inauguració de la nova seu del Col·legi d'Advocats com a element que Badia considera determinant per a l'augment d'aquest tipus de servei.

El servei de consultes gratuïtes l'ofereixen els lletrats del Col·legi de manera rotatòria i per ordre alfabètic. Cada dimecres de 15 a 19 hores els advocats que reben als ciutadans que han demanat cita prèvia, atenen més d'una quinzena de casos. A diferència del servei de justícia gratuïta, pel qual els advocats han de fer torns d'ofici per assistir els andorrans i residents que acreditin la seva situació de pobresa o insolvència per fer front als honoraris d'un lletrat en els procediments en què es veuen implicats, el Col·legi no rep una compensació del Govern per donar aquest servei.