Societat 04/04/2022

Els secretaris judicials passaran de cobrar 2.800 a 3.300 amb el pla de xoc de l'administració de justícia

Rossell preveu que en tres anys es resolgui el retard endèmic i el funcionament sigui òptim

L. G.
2 min
L'edifici de la seu de la Justícia.

Andorra la VellaEl pla de xoc per eixugar el retard endèmic de l'administració judicial suposa un cost anual d'un milió d'euros. Ho ha manifestat aquest dilluns en roda de premsa el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, qui ha indicat que s'incrementaran el nombre d'efectius a la Batllia i a la Fiscalia i que preveuen que en un període de tres anys la justícia pugui tenir un funcionament "òptim" o, dit d'una altra manera, "que tots els assumptes que es troben a tràmit siguin resolts".

Entrant al detall, s'incorporaran un total de 25 professionals, concretament cinc secretaris judicials i tretze oficials per la Batllia, i cinc administratius, un fiscal adjunt i un secretari judicial per donar reforç als efectius del ministeri públic. A més, també s'augmentarà el salari dels secretaris judicials per incentivar la participació en els edictes i donar un valor afegit a la seva tasca, la qual "requereix molta responsabilitat". Així doncs, la seva retribució mensual passarà dels 2.800 euros als 3.300 quan s'aprovi la modificació de la Llei qualificada de Justícia, la qual entrarà a tràmit parlamentari per la via d'urgència.

"El fet que hi hagi concursos per cobrir les places i no es presenti ningú o no el passi cap candidat ens ha fet reflexionar sobre el sou dels secretaris judicial, a banda que la figura requereix una gran responsabilitat que ha d'estar retribuïda de la mateixa manera", ha asseverat. A banda, Justícia també crea la figura del vicepresident de la Batllia i la del secretari judicial adjunt per assistir tècnicament i judicialment a batlles o magistrats amb la voluntat que es pugui donar sortida als expedients pendents i "als que continuen arribant".

La modificació de la Llei també preveu que en aquells casos en els quals sigui necessari els batlles poden exercir la funció de magistrats al Tribunal de Corts, i que aquests ho puguin fer al Tribunal Superior, per així agilitzar els processos i evitar ajornaments. La legislació contempla una limitació del mandat dels inspectors judicials a un període de tres anys renovable una sola vegada.

A més, la reforma de la Llei introdueix noves sancions greus i molt greus amb relació al comportament de batlles i magistrats per donar més garanties i, paral·lelament es posen processos més garantistes a través d'una modificació del Codi de Procediment Penal, pel qual tots els delictes majors que comporten penes de fins a 8 anys de presó poden ser jutjats per la via ràpida mitjançant ordenances penals.

stats