Societat 30/04/2018

Els sindicats aprofiten l'1 de Maig per denunciar la precarietat que portarà el nou Codi de relacions laborals

Malgrat les queixes sobre la situació que es viu al país, han anunciat que no faran cap mobilització pel Dia del treball

ARA Andorra
2 min
Concentració amb motiu de l'1 de maig del passat 2009./ANA

Andorra la Vella"Una societat atemorida amb la espasa de Dàmocles de l'acomiadament lliure, unes condicions de treball precàries promogudes per un govern insensible i partidista d'una societat neoliberal, i un Consell General on la classe treballadora no té cabuda esperonat per un sistema electoral caduc i que proporciona majories absolutes amb un 35% del cens electoral" propicia que l'1 de Maig "no sigui reconegut a Andorra com el que és reconegut a tot el món, un dia festiu, un dia reivindicatiu i mostra la feblesa i la malaltia de la cultura democràtica que pateix el nostre país". Així de contundent es mostra la Unió Sindical d'Andorra (USdA), en un comunicat que ha fet arribar amb motiu de la celebració de l'1 de Maig, Dia internacional del treball, que se celebra aquest dimarts. Tot aquest pessimisme envers la situació laboral d'Andorra es veurà agreujada, a més, pel nou Codi de relacions laborals, que ja està en mans del Consell General. Segons l'USdA, la legislació deixa ben clara la voluntat d'"abaratir l'acomiadament dels treballadors" i manté en suspens la lluita per la conciliació laboral i familiar, a diferència del que passa als països de l'entorn.

Al lament de l'USdA s'hi suma el Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca), també a través d'un comunicat. El nou codi portarà "precarietat, rebaixa de drets fonamentals i un model en què el treballador no valorat, no respectat i amb conseqüència no content, no aportarà ni qualitat, ni eficàcia, ni rendiment econòmic al país", denuncien. El sindicat comunal, reactivat des de fa pocs mesos i que presideix Emi Matarrodona, recorda que els països amb major tradició i poder dels sindicats són els que tenen "més productivitat laboral, més capacitat innovadora".

En canvi, al Principat la legislació laboral està pensada per considerar el treballador "com a mitjà de producció, en lloc de com a persona, sense respectar la llibertat d'expressió i d'associació". El Sitca demana que els sindicats tinguin un paper més incisiu i que siguin més escoltats pels poders públics, si es vol "fomentar el benestar comú". Per tot plegat, demanen una legislació "respectuosa amb la qualitat de vida dels treballadors".

La Unió sindical de treballadors del comú d'Escaldes-Engordany (Ustcee), també ha expressat el seu malestar amb com s'ha treballat el nou codi de relacions laborals, ja que ha posat "de manifest la manca de tradició i experiència sindical a Andorra". "El Govern encara no respecte els sindicats com a interlocutors vàlids i necessaris", mentre que els treballadors "no acaben de vincular-se a les organitzacions sindicals" més enllà dels conflictes puntuals, lamenten.

L'entitat escaldenca recorda que el sindicalisme se sustenta sobre els pilars de la informació, formació, acompanyament i assessorament, però critica que a Andorra es depengui massa de la "solidaritat dels membres, vist que no gaudim de cap mena de finançament ni suport públic". "La feble llei sindical andorrana tampoc ajuda a la consolidació i normal funcionament" del sindicalisme, afegeixen, i "encara molt menys" al de les organitzacions de treballadors del sector privat.

USdA, Sitca i Ustcee han fet aquestes valoracions en tres comunicats conjunts, que es converteixen en l'única reivindicació pública emmarcada en la jornada de l'1 de Maig. Per a aquest dimarts ja han anunciat que no tenen previst fer cap reivindicació o mobilització pública, similar al que havien fet en anys anteriors.

stats