Cultura 27/11/2015

Ballar fins a caure esgotat

Les maratons de ball de la gran depressió americana centren 'La Pista', la propera proposta de la 47a Temporada de Teatre

Ana
3 min
Un moment de la presentació / G.LL.T. (ANA)

Andorra la VellaLes maratons de ball que es realitzaven als anys 30 del segle passat, durant la gran depressió americana, han inspirat la cinquena proposta de la 47a Temporada de Teatre d'Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. L'obra, titulada 'La pista', es representarà aquest divendres al vespre al Teatre Comunal de la capital, i està inspirada en la pel·lícula 'Danzad, danzad malditos', de Sydney Pollack. Tot plegat ho han donat a conèixer els seus actors aquest divendres al matí, juntament amb la consellera de Cultura i Participació Ciutadana d'Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, durant la roda de premsa de presentació.

L'obra 'La Pista', interpretada per Menú teatral i dirigida per David Maqueda, explica la història de quatre parelles que participen en un concurs de marató de ball i que acaben sent portades al límit per la brutalitat d'aquest tipus de certamen. Tal com ha explicat un dels intèrprets, Boris Cartes, les maratons de ball es van popularitzar els anys 30 del segle passat durant la gran depressió americana.

Dos o tres mesos ballant sense parar

"La gent s'havia de passar una hora ballant i només podia descansar durant deu minuts, en unes maratons que podien durar dos o tres mesos", explica. L'objectiu era "ser l'últim en caure" per guanyar els diners de l'espectacle, que era seguit per un gran nombre de públic, "a l'estil dels 'reallity shows' actuals". A la pista de ball, doncs, els participants "ho feien tot: hi menjaven, s'afeitaven...".

Tot plegat acabava portant "a la degradació" a aquestes persones, que hi participaven amb l'únic objectiu d'obtenir els diners del premi i, en segon lloc, pel fet que mentre participessin els donaven menjar, en un context, el de la gran depressió americana, en què la pobresa estava molt estesa.

Una altra de les intèrprets, Núria Montes, explica que han volgut triar aquesta obra perquè "la pel·lícula ens va interessar molt i, de manera inconscient, la vam connectar amb la realitat". En aquest sentit, ha afegit que, salvant les distàncies, "ho vam comparar amb el que es fa actualment" en els 'reallity show', tot reflexionant sobre el fet "que la teva vida sigui una vitrina i sobre quin preu estàs disposat a pagar per tenir diners, fama o reconeixement".

L'obra es va estrenar el mes de juny a la Sala Àtrium de Barcelona, on es va representar durant dues setmanes. Posteriorment, es va poder veure durant cinc setmanes més al Teatre Gaudí de la capital, i el d'aquest divendres serà "el primer bolo de la gira". En aquest sentit, Cartes ha destacat que tant per a ell com per als altres actors andorrans de l'obra "és un plaer que aquest primer bolo sigui a casa".

Promoció d'actors andorrans

L'equip que fa possible l'obra, de fet, està compost per tretze joves tant catalans com andorrans. En aquest sentit, la consellera de Cultura i Participació Ciutadana del Comú d'Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, ha destacat que "des de la Temporada de teatre sempre hem apostat clarament per produccions i per actors nacionals, encara que estiguessin treballant fora del país".

En aquest sentit, ha recordat que ja s'hi ha convidat actors com Roger Casamajor o Isak Férriz, i que "ara, hem apostat per autors andorrans encara més joves". Rabadà també ha posat de manifest que tant Boris Cartes com Núria Montes "s'han format a l'Aula de Teatre d'Andorra la Vella, un fet que demostra que la feina ben feta té reconeixement".

L'obra començarà a les 21.30 hores i el preu de les entrades és de 20 euros. Aquest divendres al matí, encara quedaven disponibles una trentena de localitats.

stats