Política 20/07/2017

L'ANC d'Andorra ajudarà els residents catalans a fer els tràmits per votar l'1-O

Habilitarà un espai al Centre Cultural la Llacuna cada tarda dels dimecres de juliol i agost

A. B.
2 min
El Centre Cultural la Llacuna. / ARXIU ANA

Andorra la VellaL'ANC d'Andorra ha decidit posar facilitats perquè els residents catalans a Andorra puguin exercir el seu dret a vot en el referèndum del proper 1 d'octubre sobre la independència de Catalunya. Així, l'entitat habilitarà un espai al Centre Cultural la Llacuna d'Andorra la Vella els dimecres d'aquest estiu per ajudar a totes aquelles persones que no tinguin clar el procediment que cal seguir. En concret, la iniciativa començarà el proper dimecres dia 26, entre les 7 i les 8 de la tarda. Al mes d'agost, es tornarà a habilitar aquest espai els dies 2, 9, 16, 23 i 30, en aquests casos entre les 4 i les 5 de la tarda. L'entitat encara ha de decidir si finalment ho ampliaran també els dijous, i fins i tot si ho allargaran fins al mes de setembre.

Si volen votar, els residents han d'estar inscrits al CERA (Cens d'Espanyols Residents Absents) i al registre de catalans residents a l'exterior habilitat pel departament d'Exteriors de la Generalitat. Com que la majoria estan inscrits al CERA, sobretot els que porten uns quants anys de residència, l'ANC d'Andorra ajudarà a fer els tràmits per inscriure's en aquest segon registre, on a hores d'ara només hi estan registrats uns 5.000 residents catalans d'arreu del món. Així, els interessats només hauran de dur el DNI o el passaport, i els membres de l'ANC els ajudaran a fer la resta. "Sobretot està pensat per la gent gran que no està acostumada a fer anar Internet", ha explicat Manel Urindar, de l'ANC d'Andorra.

En aquests moments, la llei del referèndum encara no està aprovada al parlament de Catalunya. Està previst que l'aprovació sigui a final d'agost o principi de setembre. A partir d'aquesta data, s'aprovaran també els decrets o reglaments més específics, que regularan, entre d'altres, el procediment de votació dels residents a l'exterior. En principi, la Generalitat enviarà el sobre de votació als residents a l'estranger que estiguin inscrits als dos registres, i aquests posteriorment hauran de trametre el vot a una de les delegacions de l'executiu català a l'exterior. Encara no se sap si hi haurà punt de votació físic al Principat, com va ser el cas del 9-N del 2014, però l'ANC d'Andorra ja ha fet les primeres gestions perquè així sigui; la primera, aquest dimecres a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, que va ser al Principat per pronunciar una conferència.

stats