Política 05/07/2017

El PS considera "inacceptable i injustificable" la proposta final de transferències

Segons la proposició dels socialdemòcrates, Andorra la Vella seria la parròquia que més incrementaria els ingressos respecte a la situació actual, i Canillo la que menys

Ara Andorra
3 min
Els consellers Pere López i Gerard Alís, durant la roda de premsa al Consell General. / M.M. (ANA)

Andorra la VellaDesprés que aquest dilluns la taula tripartida entre Govern, comuns i Consell General rebutgés la proposta del Partit Socialdemòcrata (PS) sobre les transferències, aquest dimecres al matí els socialdemòcrates han carregat durament contra la proposta final impulsada per DA. El conseller Pere López ha titllat la reforma demòcrata "d'inacceptable i injustificable" perquè al seu parer la diferència entre parròquies és massa notable i "totalment hereva de la que es va fer al 1993". Malgrat aquestes dures crítiques, el conseller socialdemòcrata ha volgut insistir que el PS no està per potenciar la guerra de banderes sinó que la voluntat és potenciar "un tracte just i equitatiu per cadascuna de les parròquies a diferència del que presenta el Govern".

Per justificar aquesta crítica, els socialdemòcrates han presentat, davant de la premsa, la seva proposta de transferències que va ser rebutjada aquest dilluns. Segons aquesta proposició, la població tindria un pes del 35%, el territori del 15%, els infants i la gent gran del 10%, els quilòmetres de xarxes, de carreteres o d'enllumenat, un altre 15%, i finalment un percentatge del 25% que es repartiria a parts iguals per totes les parròquies. El 20% restant correspon al Fons de Redistribució Sostenible (FRS). Amb aquests percentatges, la parròquia que rebria més diners seria Andorra la Vella amb més de 10,5 milions, un 800 mil euros més que respecte la distribució actual. La que en rebria menys seria Canillo amb poc més de 6 milions d'euros, 800 menys que actualment.

D'aquesta manera, segons la proposta del PS el segon que més augmentaria els ingressos seria Sant Julià de Lòria, que guanyaria una mica més de 500 mil euros, arribant als 7,8 milions. La parròquia escaldenca també incrementaria els seus guanys però en menor mesura, 320 mil euros més. La Massana es quedaria pràcticament igual que amb la distribució actual, i Encamp i Ordino serien les altres dues parròquies que perdrien ingressos amb la distribució plantejada pels socialdemòcrates. Mentre que el comú encampadà deixaria de rebre 32 mil euros, Ordino seria la segona parròquia més perjudicada amb una pèrdua d'ingressos vora als 400 mil euros. "Aquestes dades responen a la realitat econòmica dels comuns". López ha afegit que els criteris plantejats pel Govern han estat arbitraris i no han estat justificats, i el que s'ha d'estructurar són uns criteris diferents, però que "acaben repartint els diners d'una forma molt equivalent a com fins ara".

A més, els socialdemòcrates han justificat la seva proposta en base a la pressió fiscal que rep cada habitant segons la parròquia on resideixi. Segons les dades que han presentat i en base a l'import de foc i lloc, el de propietat i el d'inquilinitat, Canillo paga uns 19,07 euros per habitant, mentre que Andorra la Vella en paga gairebé 300. La resta de parròquies paguen al voltant dels 100 euros per habitant i any. "No pretenem que el comú de Canillo posi uns impostos més elevats, el que critiquem és que la reforma de transferències que s'està plantejant suposa un increment de transferències per aquelles parròquies que tenen una pressió fiscal més baixa", ha explicat el conseller socialdemòcrata, Gerard Alís. A més, ha criticat que el Govern defensi el seu model al·legant la dependència extrema d'algunes parròquies sobre les transferències mentre tenen una pressió fiscal baixa.

Tot plegat, una proposta que difereix de la del Govern sobretot en el pes de la població i en el percentatge de les xarxes de carretera, ja que la proposta de DA posa més èmfasi en la pernoctació hotelera.

No desvelen si donaran suport a la proposta

Malgrat aquesta forta crítica, els consellers socialdemòcrates que han comparegut davant de la premsa no han volgut indicar quin serà el seu posicionament a l'hora de votar les noves lleis de transferències i competències. Els socialdemòcrates han explicat que presentaran esmenes i, per tant, "és difícil posicionar-nos quan no sabem quin serà el text final". Tot i això, López ha avançat que el sentit del vot serà el mateix per la llei de competències com per la llei de transferències.

Pel que fa al suport dels liberals a la proposta del Govern, López ha ressaltat que "s'han afegit a la proposició sense fer cap tipus de proposta ni modificació". En referència a les crítiques que ha rebut la proposta de DA, sobretot per part dels comuns d'Andorra la Vella i Sant Julià, el conseller Pere López ha demanat que aquestes parròquies tinguin un paper més actiu. "No n'hi ha prou en dir-ho a les reunions", ha dit.

stats