Publicitat
Publicitat

Achúcarro, Yepes i l'ONCA traslladen l'univers de Beethoven i Falla a l'Auditori Nacional

Ho han fet aquest divendres al vespre en el tercer concert del 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà

L'Auditori Nacional d'Andorra s'ha tornat a omplir aquest divendres al vespre amb el tercer concert del 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà, que duia per títol 'Del romanticisme de Beethoven a la passió de Falla". El reconegut pianista Joaquín Achúcarro, el director d'orquestra i fill del guitarrista que dóna nom al festival, Ignacio Yepes, i l'ONCA han seduït al públic amb la interpretació del 'Concert per a piano núm. 5 en mi bemoll major', l'obra coneguda com 'L'emperador'.

Després d'interpretar l'obra amb els seus tres passatges, l''allegro', l''adagio un poco mosso' i el 'rondo: allegro ma non tropo', Achúcarro ha cedit el protagonisme exclusivament a l'ONCA i a Ignacio Yepes. En total, 34 músics han interpretat de forma magistral la versió simfònica de l''Amor Brujo' de Manuel de Falla en la que ha estat la segona part del concert

En la roda de premsa prèvia que han ofert Achúcarro i Yepes, s'han mostrat molt satisfets de tornar a coincidir en un escenari. El pianista i el director van tocar plegats per primer cop, fa molts anys, precisament a Andorra, i han tornat a coincidir en alguna altra ocasió.

En relació al seu pare, Yepes ha assegurat que "des del moment en què el festival va començar a portar el seu nom, cada concert és un pensament, una dedicatòria a ell". "En el meu cas, cada cop que surto a l'escenari ell està present, per la seva ensenyança, la seva capacitat d'inculcar-me l'amor per la música i per entregar-se al que l'escolta", ha afegit.

Per tot plegat, i en relació al concert d'aquest divendres al vespre, ha augurat que seria una gran vetllada, ja que "el mestre Achúcarro no és només el grandíssim músic que coneixem sinó que és també un grandíssim amic, i estic segur que la nostra complicitat s'acaba percebent fins i tot en el so a dalt de l'escenari".

Achúcarro, per la seva banda, ha destacat que "aquest concert és emocionalment molt important", ja que "és la commemoració d'un ser irrepetible", en referència a Narciso Yepes. Tots dos, a més, han volgut recordar l'arribada de Yepes a Andorra. El seu fill Ignacio ha destacat l'excel·lent tracte rebut i "l'aire humà que s'hi respira".

Kaspárov a Andorra

Achúcarro, per la seva banda, ha recordat una anècdota, quan Narciso Yepes, aprofitant l'amistat que tenia amb el campió mundial d'escacs, Gari Kaspárov, el va fer venir a Andorra, on va disputar vint partides simultànies amb gent del país i de Catalunya.

Pel que fa al concert en si, Achúcarro ha destacat la complexitat que suposa interpretar Beethoven i, especialment, les peces del recital d'aquesta nit. "Dificultats, totes, i plaer en tocar-les, totes també", ha assegurat el pianista, per afegir que "hi ha vegades que maleeixes Beethoven i vegades que et posaries de genolls". Yepes, per la seva banda, ha ressaltat que es tracta "d'un recital fantàstic i molt llarg per l'època".