'Alba (o el jardí de les delícies)' reivindica el talent dels actors i actrius d'Andorra

L'espectacle s'estrenarà el pròxim 30 de gener i donarà el tret de sortida a la 54a Temporada de teatre

Després d'haver guanyat el Premi Quim Masó com a millor text i estrenar-se al Temporada Alta i al Teatre Nacional de Catalunya, l'obra teatral 'Alba (o el jardí de les delícies)' arriba a l'Auditori Claror del Centre cultural i de congressos lauredià el pròxim 30 de gener en l'estrena de la 54a Temporada de teatre. L'ajudant de direcció i responsable de la direcció artística de l'Escena Nacional d'Andorra (ENA), Alfons Casal, ha destacat aquest dimarts el talent dels actors i actrius del país més enllà del projecte. A més, ha fet una valoració molt positiva de l'actriu Clàudia Riera, que ha anat "demostrant el seu talent" al llarg de la confecció de l'obra. "Quan es parla del talent del país sempre ho fem amb la boca petita i no li donem el valor que tenen"; per tant, Casal i el conseller de Cultura, Josep Roig, han declarat que aquest espectacle ha de servir com a mirall i incentiu perquè altres joves del país puguin continuar treballant per fer el salt a projectes més importants.

Sota la direcció de Raimon Molins, l'obra "s'alinea totalment amb l'objectiu de fer valdre produccions fetes a casa i amb actors i actrius de casa nostra", ha defensat Roig. La trama se situa en un futur incert i narra la història d'una doctora en història de l'art, interpretada per l'actriu Montse Guallar. Existeixen el que es coneix com a acompanyants, que són uns organismes cibernètics que serveixen per diferents funcions. La particularitat de la protagonista és que ella es fa amb un acompanyant que és a imatge i semblança d'ella quan tenia 23 anys. Aquest fet provoca una sèrie de conflictes i conseqüències en la relació que estableix amb el protagonista masculí, que havia intimat amb ella prèviament. És per aquest motiu, segons Casal, que es desprenen temàtiques com la memòria i la identitat, a més d'afavorir els canvis que ha produït la tecnologia en els nostres dies. Per tant, "la forma i el contingut van molt de la mà", ja que l'espectacle introdueix un joc audiovisual pel que fa a la llum, el vídeo i el so.

Quant a l'actriu, ha defensat que aquest és un teatre de text, tot i que també "s'inclouen molts tipus de teatre en una mateixa obra". "És bonic parlar de teatre en general i aquesta obra ho fa", ha defensat, ja que "té una part poètica preciosa que pot agradar al públic de totes les edats".

La confecció del text s'ha desenvolupat en dos anys i s'ha inspirat en dos pilars per a la seva creació. D'una banda, ha agafat com a referència la sèrie 'Black Mirror' i, de l'altra, també s'hi poden trobar aspectes comuns en relació a la pel·lícula 'Ex Machina'.