Publicitat
Publicitat

Cloenda del Cirque du Soleil

Andorra Turisme vol un nou recinte cultural a la Vall Central

De fructificar la proposta d'un espai multidisciplinar, acolliria diferents espectacles, com el del Cirque du Soleil, que ha clos aquest dissabte les seves representacions amb un total de 96.000 espectadors

Amb 96.000 espectadors -la qual cosa suposa un 93% d'ocupació de l'espectacle-, poc més de trenta minuts de pluja en totes les representacions i 20.000 places més que l'any passat amb la mateixa inversió, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, s'ha mostrat "molt, molt satisfet" pel resultat de l'espectacle de la companyia canadenca aquest estiu al Parc Central d'Andorra la Vella. Camp ha sigut cautelós, però, i ha insistit que s'ha d'esperar a les xifres finals de les enquestes del públic, que es faran públiques a l'abril, però ha avançat que "estic convençudíssim que el retorn en despesa dels visitants serà superior".

"Són dades molt positives", ha explicat el ministre, que ha destacat l'augment del nombre d'empreses -de 81 a 155- que han comprat entrades del circ pels seus clients. "Demostra que l'espectacle funciona per portar turistes" i "els 'imputs' dels hotelers que rebem és que ha anat millor que l'any passat", ha avançat Camp. Les xifres definitives es presentaran al setembre, però s'espera que el retorn que han deixat els visitants sigui superior al de l'any passat. De moment, Andorra Turisme pensa ja en com ha d'evolucionar l'espectacle i estudia la proposta de construir un espai cultural multisdisciplinar semiobert per acollir aquest i altres esdeveniments.

Després de tres anys de representacions del circ, l'ens turístic i el Govern s'han de plantejar ara com volen que evolucioni el projecte. "Volem tenir una relació més permanent, com a mínim tancar un acord de tres anys, això no està fet ni de bon tros, però és una de les possibilitats que hi estem treballant", ha avançat Camp. El Cirque tornarà l'any que ve, però l'objectiu és que ho faci amb un contracte de més llarga durada que "ens ha de proporcionar un estalvi de diners", ha insistit el ministre.

Per nacionalitats, dels 96.000 espectadors aproximadament, un 65% han sigut espanyols, un 20% andorrans, un 8% francesos i la resta d'altres nacionalitats. Camp ha destacat, a més, que més o menys el 80% dels visitants que presencien el Cirque du Soleil pernocten al país. Segons el ministre, el fet que 155 empreses -respecte a les 81 de l'any passat- hagin demanat entrades per als seus clients vol dir que "el sector turístic es bolca amb l'esdeveniment, és un canvi important respecte a l'any passat, [...] demostra que funciona per portar turistes".

Estudien la possibilitat de construir un espai per a concerts i espectacles

Moguts per la voluntat de promocionar el turisme cultural al país, Andorra Turisme es planteja la idea de construir un espai multidisciplinar per a l'espectacle del Cirque i altres concerts i 'shows'. La voluntat és anar més enllà del mes de juliol i atraure visitants en temporada baixa -primavera i tardor. Segons el ministre, que ha estat de visita la setmana passada al Quebec per veure exemples de recintes, hauria de ser semiobert i modular, de manera que es pugui redistribuir segons el tipus d'espectacle.

Un dels recintes que ha interessat als responsables de Turisme és l'Amfiteatre de Trois-Rivières, una ciutat canadenca "no massa turística però que aposta molt per la cultura". Només té una teulada i mòduls amb escenaris, zona de restauració, camerinos, etc. En el cas de la ciutat quebequesa dona cabuda a 9.000 espectadors, però a Andorra seria suficient amb un recinte de la mida del que disposa ara el Cirque du Soleil. Segons Camp això implica buscar una zona de 7.000 o 8.000 metres quadrats a la Vall Central, per la qual cosa el ministre assegura que "és prematur dir on podria ser, és un problema d'espai".

"Hem de fer la reflexió per veure si podem fer un pas més agosarat i oferir una cartellera d'espectacles molt més àmplia durant quatre o cinc mesos a l'any", ha insistit Camp. El ministre reconeix que tot això "representa uns pressupostos importants". Aquests espectacles completarien l'oferta del Cirque i de la possible arribada d'una col·lecció d'art de la baronessa Thyssen. De moment, Andorra Turisme vol tancar un nou acord amb el Cirque du Soleil a principi d'octubre i decidir la resta durant el que resta d'any. Camp ha avançat, però, que "un recinte seria una inversió i a partir d'aquí, és bastant probable que el pressupost l'assoleixi el Govern i no Andorra Turisme", ja que el pressupost de l'ens turístic està pensat per despeses de comunicació, promoció i per pagar els esdeveniments.