Publicitat
Publicitat

Trompeta per acompanyar "l'orquestra" de l'orgue

L'organista Jan Vermeire i el trompetista Alain de Rudder oferiran aquest dimecres un concert que servirà per commemorar els 25 anys de l'orgue de Sant Esteve

Un concert en què es fusionarà el so de l'orgue i la trompeta i en què es podrà escoltar aquest darrer instrument tant en la seva versió barroca com en la contemporània. Aquesta és la proposta del XVII Festival Internacional Orgue&nd que arriba aquest dimecres a la capital i que serveix, també, per commemorar els 25 anys de l'orgue de l'església de Sant Esteve. Els intèrprets seran l'organista de Notre Dame des Dunes de Koksijde (Bèlgica), Jan Vermeire, i el trompetista solista de la Royal Flemish Philharmonic de Bèlgica, Alain de Rudder, que aquest dimarts al matí han pres part en la jornada de portes obertes per donar a conèixer els orgues que s'emmarca dins el festival.

El públic que assisteixi aquest dimecres a Sant Esteve podrà veure un concert especial no només pel 25è aniversari de l'orgue sinó també perquè hi ha pocs intèrprets que toquin la trompeta barroca (sense pistons) i la moderna com fa Rudder. El trompetista ha exposat que per a ell "l'ideal és fer música antiga amb instruments antics" i la més moderna amb instruments més contemporanis. I tot i que sempre toca amb una orquestra, assegura que no se sent estrany acompanyant l'orgue ja que aquest instrument "és una orquestra" per si sol. En el mateix sentit, Vermeire destaca que "quan toques Haendel el so de la trompeta barroca és l'ideal" mentre que per altres peces més modernes és millor l'altra per les variacions del so.

El repertori que oferiran, sota el títol 'Cants antics, cants moderns' preveu una primera part amb l'orgue sol i l'orgue acompanyat amb trompeta barroca com la 'Suite en re major' de Jeremiah Clarke o la 'Suite en re major' de Georg Friedrich Haendel i la trompeta moderna acompanyarà les obres 'Escena final' d'Ignacio Ribas Taléns i la 'Sonata per a trompeta i orgue' de Naji Hakim, que juntament amb la 'Suite de Sant Antonio' inspirada en temes hispànics, del compositor Noël Goemanne, s'estrenen a Andorra.

Els dos intèrprets han pres part en la jornada de portes obertes que, tal com ha recordat el director artístic del Festival Internacional Orgue&nd, Ignacio Ribas, serveixen per "divulgar el patrimoni musical" i alhora respondre a la "curiositat" de moltes persones que volen veure com funciona l'orgue. Aquest dimarts al matí hi ha pres part una desena de visitants, que han pogut escoltar en directe els dos músics belgues.

Sobre el 25è aniversari de l'orgue de Sant Esteve, Ribas ha destacat que es tracta d'un orgue neoclàssic francès, "eclèctic", i que permet tocar des de música antiga a contemporània. Vermeire, de la seva part, ha dit que és "molt agradable" i n'ha destacat la sonoritat i el fet que tingui un combinador i tres teclats. Cal recordar que el més antic d'Andorra és el de Sant Pere Màrtir, a Escaldes-Engordany, que l'any que ve farà 30 anys mentre que el de la Massana arribarà a la dècada, també, l'any que ve.