Cultura 21/09/2019

Escaldes-Engordany, epicentre de l'art urbà

Tres artistes elaboren tres murals que decoraran la zona del Prat del Roure

T. Navarro
2 min
L'artista Mercè Ciaurriz davant del mural 'Vincles'. / T. N. (ANA)

Escaldes-EngordanyLa pluja de primeres hores del matí d'aquest dissabte no ha enterbolit l'evolució dels actes de l'StreE-Et Art Festival, la primera edició d'un esdeveniment dedicat a l'art urbà que organitza el comú d'Escaldes-Engordany. El projecte, que sorgeix del departament de Joventut, està dedicat al jovent en la seva vessant més artística, centrant-se en arts urbanes com la dansa, la música, l'skate o els grafitis.

Al llarg del matí els tres artistes convidats, el madrileny Nano4814, el francès Morne i l'andorrana Mercè Ciaurriz han continuat els tres murals que són el pal de paller del festival. "Estic fent quelcom semblant a una explosió de colors", ha explicat Nano4814, que està redissenyant la façana de l'escola bressol escaldenca. Un tema recurrent en la seva obra i que ha volgut portar al Principat en la primera vegada que visita el país. Per a ell esdeveniments com aquest, on coincideix amb altra gent del sector, són "fonamentals", ja que "a part de conèixer llocs nous, convivim amb artistes que no coneixem i intercanviem experiències i opinions".

També és la primera vegada al país per a Morne, que reconeix que s'ha llegit tot el que la Wikipedia explica sobre Andorra per fer-li un homenatge amb el seu mural. "He pintat fractures, que representen les muntanyes i maons que fan referència a la construcció", ha dit. També cal·ligrafies abstractes, que simbolitzen la pluralitat de llengües que conviuen a les valls andorranes, o petites bombolles que volen ser una analogia a l'aigua. Tot això culminat amb una bandera tricolor amb les lletres 'Andorra' enmig.

Al festival també hi ha espai per a la creació col·lectiva, de la mà de l'andorrana Mercè Ciaurriz. El seu mural 'Vincles' simbolitza el lligam entre totes les generacions, que són les convidades a participar i pintar. Així, a la pintura es poden veure "uns botons deformats, que creen lligam i van ajuntant a la gent", lligats amb una cinta "que va unint totes les generacions". Ciaurritz ha pensat en formes senzilles, "perquè tothom pugui col·laborar". Que és el que va passar aquest divendres, quan van dividir la paret amb "una part pels nens, una altra pels grans i la darrera amb els més joves".

El punt final d'aquest matí ha estat un debat amb la responsable de Cultura del Diari d'Andorra, Alba Doral, la consellera escaldenca de Joventut, Laura Lavado, el responsable de Moanin Gallery, Paul-Alexandre Nicolas, i el grafiter Morne sobre la influència de l'art urbà en zones on no hi ha tradició, com passa a Andorra.

stats