Economia 02/04/2015

S'aprova la Llei BPA amb el suport de tots els consellers excepte els d'SDP

Amb aquesta llei es crea el marc legal per permetre la sortida que es decideixi per a Banca Privada d'Andorra, i s'estableix la creació del Fons Andorrà de Resolució d'Entitats Bancàries

Ana
3 min
Els representants dels treballadors de BPA segueixen la intervenció de Jordi Cinca / M.C.

Andorra la VellaLa Llei de mesures per a la reestructuració d'entitats bancàries ha estat aprovada aquest dijous al matí amb el suport de tots els consellers generals excepte els elegits per Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi i Sílvia Bonet que hi han votat en contra. Amb aquesta llei es crea el marc legal per permetre la sortida que es decideixi per a Banca Privada d'Andorra, i s'estableix la creació del Fons Andorrà de Resolució d'Entitats Bancàries, amb una dotació immediata de 30 milions d'euros per part de les entitats bancàries

Els grups parlamentaris demòcrata i liberal han donat suport a la llei per ''responsabilitat'', mentre que al grup mixt, els consellers del PS també hi han votat a favor, però els d'SDP s'han abstingut, manifestant els dubtes sobre la constitucionalitat de la llei pel fet que consideren que vol eximir de responsabilitats el Govern i els administradors designats per l'INAF de forma retroactiva.

La demanda de suport unànime que s'ha fet des del Govern per a l'aprovació de la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries, finalment no ha estat possible. Dels 28 consellers, 26 (DA, LdA i PS) han votat a favor del text confiant que és una eina necessària i imprescindible, però en canvi els consellers d'SDP han votat en contra per dubtes sobre la constitucionalitat del text.

El conseller del grup mixt, representant d'SDP, Víctor Naudi ha explicat que considera que el text podria ser inconstitucional perquè "vol eximir de responsabilitats les actuacions dels interventors i els òrgans tècnics del Govern" de forma retroactiva. Naudi assegura que les accions s'han de jutjar segons la llei vigent en el moment i que la llei no pot modificar això. A més, veu un problema en la separació de poders perquè "la llei podria bloquejar un treball endegat per la Batllia" i opina que ha de ser el batlle qui decideixi aturar-ho o no, i no la llei. Malgrat reconèixer que "compartim la necessitat de la llei" hi han votat en contra.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha celebrat que ''la majoria molt àmplia hagi entès aquesta necessitat'' de deixar les portes obertes per trobar la millor solució per a l'entitat, ja que sense aquesta eina "l'entitat estava abocada a un procés judicial concursal, que hauria estat la pitjor de les opcions". Quant a les possibles inconstitucionalitats, Cinca s'ha mostrat convençut que no és així. En tot cas, per impugnar la llei cal una cinquena part dels consellers, cosa que no hi és perquè l'amplíssima majoria hi ha donat suport, o els coprínceps.

Tot i el suport dels altres grups, no han faltat els advertiments per part dels consellers generals. Pere López ha volgut remarcar que l'aprovació de la llei no comporta un validació de l'actuació del Govern al llarg de tot el procés. A més ha tornat a demanar una comissió d'enquesta i ha afegit que aquesta podria fer un seguiment de la implantació de la llei.

Una de les preocupacions que ha manifestat López és que el fons previst pugui no ser suficient per a les necessitats del procediment, però el ministre ha recordat que és el percentatge fixat per la directiva europea. En canvi, el socialdemòcrata ha celebrat que s'hagin acceptat part de les seves aportacions.

Des del grup liberal, Josep Pintat ha explicat que el suport a la llei perquè "toca recolzar el sector, els treballadors i els estalviadors", però ha recordat que "no compartim la gestió de la crisis que ha fet el Govern. Ha criticat la manera de procedir de l'Executiu per la manca d'informació i d'un full de ruta, però ha celebrat que finalment aquest dijous se'ls hagi entregat l'informe de l'INAF que havien reclamat reiteradament.

La intervenció demòcrata al debat ha estat a càrrec de la consellera general Meritxell Mateu, que ha defensat que les mesures previstes a la llei són adients i que eren imprescindibles.

Abans de la votació, però, hi ha hagut un petit entrebanc, que ha estat quan els consellers han evidenciat un error de redacció en un dels articles de la llei, on havia desaparegut una part d'una frase. Per poder donar-hi sentit, després del rebombori generat, s'ha aturat la sessió i s'ha introduït el text que faltava, demanant l'aprovació a tots els grups.

stats