Economia 22/12/2016

Creix gairebé un 10% el consum d'energia al novembre

En els onze mesos d'enguany s'ha consumit un 0,8% més d'energia que en el mateix període de l'any passat

Ana
2 min
El consum de gasolina ha augmentat al novembre / ARXIU ANA

Andorra la VellaLes dades fetes públiques aquest dijous pel Departament d'Estadística mostren que el consum d’energia en TEP al novembre ha estat de 23.752 TEP, amb un augment del 9,6% respecte al mes de novembre de l’any anterior. Tots els grups amb dades representatives presenten increments al novembre, respecte al mateix mes del 2015: propà, gasolina, gasoli de locomoció, electricitat i fuel domèstic. Des de gener, hi ha hagut un consum d’energia en TEP de 250.646, és a dir, un 0,8% més respecte al mateix període de 2015. Els grups amb dades representatives que presenten pujades són gasolina, gasoli de locomoció, electricitat i propà. En canvi, el fuel domèstic ha patit una lleugera baixada. Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, el consum d’energia ha estat de 279.073 TEP, fet que suposa un increment del 0,5%. Destaquen els augments de la gasolina i el gasoli de locomoció.

Així mateix, el consum d’energia elèctrica al novembre ha estat de 46.680 MWh, amb un creixement del 6,6% respecte al mes de novembre de l’any anterior. Els segments amb creixements significatius han estat el d'estacions esquí, hoteleria i restauració i altres distribuïdores. D’altra banda, presenten descensos remarcables els segments d'enllumenat públic i indústries. De gener a novembre, hi ha hagut un consum d’energia en MWh de 497.093, és a dir, un 0,1% més que el mateix període de 2015. En valors positius destaquen estacions d’esquí, administracions i hoteleria i restauració. Per contra, enllumenat públic i construcció i annexes presenten valors negatius remarcables respecte al mateix període de l’any passat.

Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers 12 mesos, el consum ha estat de 551.679 MWh, amb una variació percentual del 0,5% respecte al període anterior. El segment d’estacions d’esquí el d'administracions tenen pujades destacades en aquest període. En canvi, enllumenat públic i construccions i annexes presenten descensos remarcables.

Finalment, el consum d’energia en TEP amb dades ajustades, és a dir, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, presenta en els darrers cinc mesos una tendència estable, tot i experimentar una petita pujada en aquest mes de novembre. Aquest últim mes no hi ha hagut.

stats