Economia 27/10/2021

El Govern aprova la llei òmnibus d'agricultura i ramaderia per sostenir el sector

Es faran diverses modificacions de lleis per permetre, per exemple, que puguin vendre de manera directa els productes sense tràmits administratius

M.F.
4 min
Un moment de la 42a Fira concurs del bestiar.

Andorra la VellaEl Govern ha donat aquest dimecres llum verda al projecte de llei de diversificació i desenvolupament de la ramaderia i l’agricultura que ha de permetre garantir la continuïtat del sector. Aquesta llei, tal com han manifestat el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, modifica diversos textos legals amb la voluntat que les explotacions es puguin diversificar, consolidar i “garantir la continuïtat i el relleu”.

D'aquesta manera, Calvó ha posat en relleu que aquestes modificacions legislatives que s'impulsen amb aquest projecte de llei han de "donar eines al sector". En total es modifiquen fins a nou lleis. Així, entre els textos que es modificaran hi ha la llei d'urbanisme per permetre a les explotacions agrícoles un millor maneig, el benestar animal, i també que puguin mecanitzar processos. Així, es permetrà la construcció i restauració de les bordes més amplies dels 400 m2 actuals. “Donem eines perquè el sector es pugui actualitzar i modernitzar per fer més fàcil el maneig del bestiar i incentivar a les noves generacions, sempre mantenint el benestar animal i la ramaderia extensiva”, ha ressaltat. També es modifica la llei del comerç, amb l'objectiu d'alleugerir els tràmits administratius de tal manera que "es puguin diversificar, per exemple amb la venda directa" de productes sense la necessitat de fer la tramitació administrativa. També es dona resposta a una "reivindicació" que fa temps que el sector havia posat sobre la taula i és "l'exclusivitat pel que fa als allotjaments", amb la qual cosa es crea el segell d'agroturisme. Espot, al seu torn, ha posat en relleu que des del vessant econòmic el que es farà serà "indexar les ajudes a l'increment de l'IPC". En aquest sentit, Calvó ha afegit que aquesta també era una vella reclamació, ja que els pagesos havien fet notar "que augmentava el cost de la vida i no els ajuts". Per altra banda, el text també facilita la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energies procedents de fonts renovables a les explotacions agràries així com també propicia la facilitat per rebre ajudes provinents del pla Renova.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat també ha assegurat que el text preveu reforçar la protecció al producte de qualitat i produït al país front a possibles intrusismes del mercat. Per aquesta raó es modifica la Llei sobre la utilització de signes d’Estat, la Llei de marques i la Llei de comerç. A més, es regula per primera vegada les marques de certificació, per a garantir o certificar productes i serveis relatius als sectors ramader i agrícola, entre altres. En aquest cas, Calvó ha exemplificat que aquest punt servirà per reforçar la marca de Productes Agrícoles i Artesans d’Andorra. Així, també es propicia que el propi sector pugui emprendre accions de nul·litat de noms comercials imprescriptibles davant de la Batllia.

A més, amb la voluntat de poder impulsar millores continuades i poder fer el seguiment del desplegament legislatiu, el text propulsa la creació de la Comissió nacional de ramaderia i agricultura (CNRA). Serà un òrgan consultiu i de coordinació de les actuacions en matèria ramadera i agrícola, constituït per tres membres del Govern, un cònsol de cada parròquia i tres membres de l'associació de pagesos i ramaders que hi actuen en qualitat de representació del sector agrari i del sector ramader.

Finalment, Calvó també ha apuntat que el text modifica els estatuts de Ramaders d’Andorra SA per contribuir al desenvolupament de totes aquelles activitats que puguin aportar una valorització dels productes obtinguts al llarg de tota la cadena de producció, transformació i comercialització de les carns i productes carnis per obtenir el màxim benefici per al sector ramader del país.

La titular d'Agricultura ha recordat que aquest text legal és fruit d'un seguit de visites que des del ministeri es va fer a les explotacions per "saber què necessitaven per poder afavorir la seva diversificació" i també per assegurar la pervivència del sector, per "rellançar el sector agrícola i ramader", tal com ha manifestat Espot, que ha reconegut que aquesta "pervivència" passa perquè els pagesos puguin tenir activitats alternatives a la principal, que sovint pot no ser "massa lucrativa". La ministra ha afegit que el que es pretén és que "es puguin implementar explotacions de joves agricultors" que en definitiva el que volen és tenir unes instal·lacions mecanitzades que els facilitin la feina i respondre al que els demanen els consumidors, és a dir, "que tinguin més facilitats perquè puguin continuar".

Espot i Calvó han fet aquestes declaracions en el marc de la 42a Fira concurs del bestiar, que ha comptat amb la participació de prop de 180 caps de 31 explotacions. La titular d'Agricultura ha remarcat la satisfacció per poder celebrar aquesta edició, ja que l'any passat es va haver de suspendre per la pandèmia i ha assenyalat que "ha tornat igual o més dinàmica que mai". Les autoritats han lliurat els premis als propietaris dels millors animals de les setze seccions de bestiar boví, de les quatre seccions d'equins, de les cinc seccions d'ovins, i el premi especial a la millor femella.

Una imatge del recinte on s'ha fet la 42a Fira concurs del bestiar.
stats