Publicitat
Publicitat

Les patronals contracten tres experts per analitzar l'impacte de l'acord d'associació amb la UE

L'objectiu és identificar els possibles problemes que sectorialment puguin sorgir de l'aplicació de les quatre llibertats i l'entrada al mercat únic europeu

Les quatre patronals d'Andorra –la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), la Cambra de Comerç (CCIS) i la Petita i Mitjana Empresa d'Andorra (PIME)– s'han agrupat per iniciar un projecte conjunt per analitzar sectorialment com afectarà l'acord d'associació que s'està negociant amb la Unió Europea i detectar les possibles "línies vermelles". La directora de la CEA, Sílvia Gabarre, ha indicat que la iniciativa sorgeix de l'oportunitat que els ha brindat el Govern de poder col·laborar fent aportacions en el procés de negociació.

Per aquest motiu, s'han contractat tres experts externs, cadascun específic dins del seu àmbit, que aportaran visions diferents de la qüestió. També han designat una persona que coordini la secretaria tècnica del projecte, que pertany a la Cambra de Comerç, i una altra persona que coordinarà la feina i la relació entre els experts i els grups sectorials empresarials. L'objectiu, tal com ha indicat Gabarre, és "identificar els punts que poden arribar a ser motiu de discussió", i analitzar quins sectors poden estar més afectats que d'altres pel fet que Andorra s'obri a la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capitals.

La setmana vinent les patronals es reuniran amb el Govern per donar a conèixer el projecte i el 22 d'octubre està prevista la primera reunió amb els experts. Segons Gabarre, es tracta d'un projecte a dos anys vista, tot i que caldrà veure quin és el calendari fixat pel Govern. De moment, tot just estan planificant la metodologia de treball, i la intenció és reunir-se sectorialment amb totes les empreses per veure quins temes poden afectar-los. El més important, segons la directora de la CEA, és la voluntat de poder tenir "una interactivitat molt directa amb els tècnics del Govern".

A l'hora de valorar l'acord d'associació, de moment, des del sector empresarial resten a l'espera de l'anàlisi que es faci i de com s'estableix la línia de negociació per veure si hi poden haver perjudicis, però Gabarre creu que, per sobre de tot, serà un acord del qual se'n podran extreure oportunitats.