Economia 04/05/2017

El sector empresarial augura bones perspectives per al 2017

Les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç mostren que la millora del context europeu i, en particular, d’Espanya, han de servir per “continuar donant impuls a l'activitat econòmica”

M. F.
3 min
El president de la Cambra, Marc Pantebre, juntament amb la directora, Pilar Escaler, durant la presentació de les enquestes de conjuntura. / M. F.

Andorra la VellaLa recuperació econòmica ha guanyat “intensitat” el 2016 tot i que el ritme de creixement s’ha “mantingut molt moderat i el pols general de l’activitat ha continuat sent fluix”. Aquesta és la valoració que es fa des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis després d’analitzar els resultats corresponents al darrer semestre de l’any passat i que fan preveure que el creixement nominal del PIB a Andorra durant el 2016 millorarà el registre del 0,4% del 2015 i es podria situar al voltant de l'1,5%. I de cara al 2017 les perspectives són favorables, ja que es creu que la millora del context econòmic europeu i, en particular, d’Espanya, han de servir per “continuar donant impuls a l'activitat econòmica andorrana”, tal com ha posat en relleu el president de la Cambra, Marc Pantebre.

En aquest sentit, Pantebre ha destacat que la majoria d’indicadors que s’estan registrant en el primer trimestre de l’any (importacions, matriculacions de vehicles, persones sense feina) “permeten preveure una evolució favorable de l’economia” del país. De fet, de l’enquesta de conjuntura del darrer semestre del 2016 es pot extreure unes perspectives per a aquest 2017 positives per al sector de la indústria (les més favorables dels darrers anys) i el sector hoteler, que assenyala que la recuperació de l’activitat anirà “guanyant solidesa de forma progressiva”, i són moderades en el comerç minorista, que mostra, en general, “un to més positiu però no encara una millora de l’activitat comercial”. En canvi, el sector de la construcció, que és el que està mostrant més dificultats per a la recuperació, no mostra “cap canvi substancial i en conjunt continua anunciant una desconfiança generalitzada sobre l’assoliment d’una recuperació sostinguda de l’activitat”.

Resultats del darrer semestre del 2016

Pel que fa al tancament del 2016, es posa en relleu que la construcció ha frenat el deteriorament registrat els darrers anys i ha tancat l’any amb l’activitat estabilitzada, tot i que “en nivells mínims”. En aquest sector es demostra que “les activitats lligades a la reforma i la rehabilitació no acaben d’agafar l’embranzida esperada”, la qual cosa és interpretada com que els clients continuen tenint dificultats i que el pla Renova, tot i ser un estímul, no aconsegueix “impulsar decididament la situació”. El sector industrial ha experimentat un augment de l’activitat durant el segon semestre del 2016 i es considera que la marxa dels negocis ha estat la més favorable “dels darrers tretze anys”. Quant al comerç minorista, s’ha confirmat “una tímida millora de la situació comercial” i els millors resultats s’han registrat en la branca d’equipament de la llar i, en particular, en el sector de la higiene i sanitat, i també “s’han notat aires de millora en la branca d’electrònica”. Quant al sector hoteler, “per quart semestre consecutiu, ha tornat a presentar un dels escenaris més positius de la conjuntura actual”, de manera que es considera que “el turisme va recuperant progressivament el to després d’un període prolongat de feblesa i es consolida com a principal motor de la recuperació econòmica d’Andorra”.

Impediments al creixement

L’enquesta també ha posat en relleu que entre els factors que limiten de manera significativa el creixement de l’activitat hi ha el fet que un 35% de les empreses consultades indiquen que tenen dificultats per trobar mà d’obra qualificada, la qual cosa és cinc punts superior respecte de la passada edició de l’enquesta. I aquest aspecte és especialment evident en l’hoteleria, on el 67% de les empreses destaca aquesta dificultat. És per això que, segons Pantebre, la Cambra reforçarà certes formacions.

Un altre aspecte assenyalat pels empresaris és la necessitat que es modifiqui la base de cotització dels autònoms, ja que en moltes ocasions el que han de pagar no és “proporcional” als seus ingressos. També es considera important que es doni suport als emprenedors i, per tant, es veu de bon ull la proposició de llei impulsada pel PS a la qual volen fer aportacions i, a l’últim, també són optimistes amb els resultats que es puguin derivar del pla de màrqueting per al comerç que es treballa conjuntament entre el sector públic i el privat.

stats