"Sempre havia somiat que la meva comunitat tingués una petita 'ambaixada' a Andorra"

Ana Cerezo, impulsora de Casa Extremadura, porta aquest territori al cor i ara ha decidit transmetre les seves bondats gastronòmiques a tota la població andorrana

Què és Casa Extremadura?
És un tros d’allà, aquí. Un lloc on tothom -extremenys o no- pot reviure o conèixer sense moure’s d’Andorra la cultura, les tradicions, la gastronomia i les coses bones de la terra on vaig néixer. Durant molts anys el meu tiet ha estat el president de l’Associació d’Extremenys i des de sempre jo havia somiat que la meva comunitat tingués una petita ‘ambaixada’ a Andorra, això és Casa Extremadura.

Què s’hi troba, què s’hi fa, a Casa Extremadura?
Més enllà de ser un local social i de degustació, l’encant de Casa Extremadura és la seva autenticitat i el caliu familiar. Ho he ambientat amb elements i materials típics de la regió perquè el client se senti com si estigués allà. La idea és que sigui un lloc on sempre hi passi alguna cosa, on se celebrin les tradicions extremenyes, com per exemple el Dia d’Extremadura, que com aquí a Andorra també és el 8 de setembre. Farem setmanes temàtiques amb productes de temporada, tasts d’embotits, formatges i caldos de la mà d’experts gastronòmics extremenys, festes populars... Vull seguir posant el meu granet de sorra en la difusió d’Extremadura al món.

Per què al barri del Puial?
Molts dels establiments que ara estan de moda a Andorra la Vella per degustar una copa de vi, una tapa o un plat elaborat es troben per la zona del Barri Antic. Com que la Casa Extremadura fa part del magatzem de l’empresa EA! Distribució, necessitava un lloc on els camions i furgonetes poguessin arribar-hi fàcilment. I al carrer de la Font del Puial per la part de Ciutat de Valls s’hi donen les dues característiques. M’agrada el barri del Puial perquè és antic, amb carrers estrets. Fa poble. Però és que a més és molt accessible des de Ciutat de Valls, una zona de la capital que està en hores baixes i que penso que el meu establiment pot ajudar, humilment, a reactivar-la. Aquest repte, el de dinamitzar aquesta zona, també m’engresca.

Ha parlat d’EA! Distribució... productes extremenys al major, oi?
EA! Distribució és una empresa majorista adreçada a hotels i restaurants que ofereix una selecció feta per mi mateixa d’aquells productes elaborats a Extremadura que penso que val molt la pena que es puguin trobar en altres establiments del país. Treballo amb una selecció de mercaderies de molta qualitat i amb denominació d’origen que com a extremenya m’entusiasma que es puguin tastar en una bona taula en algun dels molts bons restaurants que tenim a Andorra.

Porta Extremadura al cor?
Sempre li he portat. Vaig marxar quan era una nena i mai he deixat de tornar-hi sempre que he pogut, bàsicament quan tinc vacances. A Andorra m’hi trobo com a casa, però els que em coneixen saben que tinc el cor dividit. Sempre dic, fent broma, que em sento ‘andormenya’ [riu].

Aquesta estima per la terra li ve de família?
A casa no oblidem els nostres orígens, les nostres arrels. Som d’una terra humil que estimem i que tota la família portem al cor. Som treballadors i vam venir a Andorra cercant noves oportunitats, perquè aquest país és un lloc magnífic per treballar i viure.

Un local social, degustació i distribució. Déu n’hi do!
Això no es tot. A Casa Extremadura també hi te cabuda Pernilea, una botiga amb els mateixos productes que distribueixo o que es poden trobar en la zona de degustació, però en aquest cas en formats per emportar-se a casa sense necessitat de comprar caixes o peces senceres. Venda al detall, vaja.

Definitivament, un concepte poc habitual.
No sé si és gaire habitual o no, però m’engresca integrar en un sol espai el magatzem, la botiga, la zona de degustació i Casa Extremadura. És com una petita delegació amb diversos departaments on gaudir de l’A a la Z de tot el que ofereix la meva terra.