Publicitat
Publicitat

FRANÇA

Detenen la mà dreta de Sarkozy per haver rebut suposats diners de Gaddafi

L’exministre de l’Interior francès Claude Guéant va ser detingut ahir i posteriorment interrogat en relació a la investigació sobre el presumpte finançament de Líbia -quan Muammar al-Gaddafi era al govern- de la campanya presidencial de Nicolas Sarkozy el 2007. La justícia francesa pretén esbrinar l’origen d’una transferència de 500.000 euros al compte personal de qui va ser la mà dreta de Sarkozy. Una quantitat que es creu que també podria procedir del règim libi i que, segons informava ahir el setmanari L’Express, l’exministre hauria utilitzat per pagar un apartament a París a la seva parella.

Guéant, que va ser traslladat a primera hora del matí als locals de la brigada financera per ser interrogat, ha fonamentat sempre la seva defensa assegurant que aquest mig milió d’euros procediria de la venda el 2008 de dos quadres del pintor holandès Andries van Eertvelt a un advocat de Malàisia. Però és una teoria que grinyola. Segons apunten diverses cases de subhastes, en cap cas es paguen més de 100.000 euros pels quadres del pintor.

La justícia francesa investiga des de l’abril del 2012 si el govern de Gaddafi va finançar la campanya presidencial de Sarkozy el 2007, després que diversos dignataris de Trípoli apuntessin aquesta possibilitat quan va caure el règim. Guéant ja havia sigut interrogat per aquest cas en dues altres ocasions.