Publicitat
Publicitat

CIMERA A ALEMANYA

El G-7, inflexible amb Putin mentre hi hagi guerra a Ucraïna

Merkel i Obama llueixen bona sintonia i reclamen al president rus que compleixi amb el pla de pau

Occident no vol transigir en el conflicte a Ucraïna i la pressió cap a Rússia va augmentar ahir amb les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, i dels líders europeus que es van reunir en la cimera del G-7 que té lloc al luxós castell d’Elmau, als peus dels Alps bavaresos.

Obama va assenyalar sense embuts que el G-7 ha de plantar cara amb unitat a l’“agressió russa a Ucraïna”. Les sancions contra Moscou han de mantenir-se, segons van declarar a l’uníson Washington i Berlín, fins que Rússia compleixi l’acord de pau signat a Minsk i respecti la plena sobirania d’Ucraïna. En això estan plenament d’acord Barack Obama i la cancellera Angela Merkel, amfitriona de la cimera que conclourà avui al sud d’Alemanya.

Un retorn de Rússia al grup del G-7 -per convertir-se de nou en el G-8- no és ara per ara possible, segons va insistir la cap del govern alemany. “Hi ha una barrera que difícilment es pot superar”, va analitzar Merkel, mentre destacava que tots els estats membres del G-7 (Alemanya, els Estats Units, França, la Gran Bretanya, el Canadà, el Japó i Itàlia) subratllen la importància de compartir valors conjunts.

Si bé hi ha molts assumptes internacionals, com la supervisió del programa nuclear a l’Iran o la fi de la guerra civil a Síria, que no es poden resoldre sense la complicitat amb Rússia, Merkel va relativitzar que “també al G-20 hi ha països amb valors molt diferents” i ningú no renuncia mai a avançar en les qüestions.

Europa, unida i ferma

El primer ministre britànic, David Cameron, pel que fa al tema de les sancions a Rússia, va concloure: “Hem d’estar segurs que Europa es manté unida”. Unida i ferma. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va descartar ahir una rebaixa de les represàlies en vigor contra Rússia. “Si algú vol començar un debat sobre canvis en el règim de sancions, llavors seria sobre l’enduriment de les sancions”, va remarcar Tusk just abans de l’inici de la cimera del G-7.

Des del 2014 els països més industrialitzats es tornen a reunir en el format de G-7, ja que la Rússia de Vladímir Putin va quedar fora del grup del G-8 després de l’annexió unilateral de la península ucraïnesa de Crimea. “El nostre grup no és només un grup d’interessos polítics i econòmics sinó, per davant de tot, una comunitat de valors”, va raonar el polonès Tusk alhora que afegia que Rússia no pot ser convidada “mentre es comporti de manera tan agressiva davant Ucraïna i altres països”.

Va ser simbòlica la manera com Merkel i Obama es van posar d’acord per mostrar la seva mà de ferro a Rússia i obligar Putin a cedir. La cancellera alemanya i el president nord-americà van passar revista a diferents assumptes en una cimera bilateral, just abans de l’inici del G-7 en què van posar de relleu la seva bona relació.

“Els Estats Units són un soci fonamental i cooperem estretament perquè ho necessitem per interessos mutus, perquè ho volem i perquè compartim valors comuns”, va apuntar Merkel, que en absolut va voler posar sobre la taula l’escàndol d’espionatges: “Tot i algunes diferències d’opinió que avui tenim, els Estats Units són els nostres amics i els nostres socis”.

En les últimes setmanes s’ha sabut que l’Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) va enredar els serveis secrets alemanys per a l’exterior (BND) per aconseguir una llista amb termes de recerques i dades amb què han sigut espiats socis europeus i empreses. Res agradable per a la cancellera, que, anteriorment, quan es va descobrir que la NSA havia punxat fins i tot el seu telèfon mòbil, va pregonar decidida que era inconcebible “espiar-se entre amics”.

Unes relacions irrompibles

Esclar que, com a amfitriona i amb l’idíl·lic paisatge dels Alps de rerefons, Merkel no va dir ni una paraula sobre un assumpte tan delicat. Obama va correspondre elogiant el lideratge de la cancellera i qualificant les relacions transatlàntiques com a “irrompibles”. Alemanya i els Estats Units formarien ara una de les més fortes aliances que el món ha vist mai, va venir a dir el president nord-americà, que, engrescat, va recrear les orelles als representants de la rodalia d’Elmau dient que sempre és bon moment per beure cervesa i menjar una salsitxa blanca i que es compraria un dels típics pantalons bavaresos de cuir.

Obama i Merkel també van buscar complicitat per “impulsar a tota màquina” l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP). “Volem tenir acabades les principals pautes del camí abans de finals d’any”, va definir la cancellera alemanya, tot i les dificultats que hi ha per avançar en aquesta negociació, que aviat farà dos anys que dura.

La trobada dels grans líders mundials acabarà avui amb una sessió dedicada a la qüestió del canvi climàtic, amb la perspectiva de la cimera del clima de París de finals d’any, i un intercanvi d’impressions amb dirigents de països com ara l’Iraq, Nigèria i Tunísia.

Entre les trobades bilaterals que es van fer ahir, destaca la que van mantenir durant una hora el president dels EUA i el primer ministre britànic, David Cameron. Obama va reiterar a Cameron -en la primera cita que van tenir des de la reelecció amb majoria absoluta del premier - que vol que el Regne Unit es mantingui dins de la UE després del referèndum que els britànics faran sobre la qüestió.

Protesta pacífica muntanya amunt

La policia de Baviera va fer servir ahir Twitter per agrair als manifestants anti G-7 que les protestes de la jornada haguessin sigut pacífiques. Amb tots els accessos a l’hotel on es reunien els líders mundials tallats, unes 400 persones van emprendre ahir de bon matí el camí a peu, muntanya amunt, fins al lloc de la cimera. Quan van arribar al cordó policial, i ja no els van deixar avançar més, van abandonar les seves intencions i van girar cua. “El líder de les protestes anti G-7 a Garmisch-Partenkirchen dóna la manifestació per acabada. Gràcies per protestar pacíficament”, va piular la policia. Els manifestants van reclamar als líders del G-7 més ambició en la lluita contra el canvi climàtic i menys obscurantisme en la negociació de l’acord comercial entre la UE i els EUA.