Publicitat
Publicitat

POLÈMICA A L'AMÈRICA LLATINA

Els habitants de Cartagena de Indias temen per la seva reputació

L'escàndol sexual dels escortes d'Obama irrita els colombians

Rascant-se els ulls endormiscats per la falta de son i encara tacats de rímel de la nit anterior, les treballadores del club Ángeles entraven una per una a una habitació diminuta amb adhesius de la Campaneta i la Bella Dorment enganxades a les parets malves, per seure en un llit amb un edredó verd llima i sotmetre's a proves de malalties de transmissió sexual.

L'escena és de dimarts, però correspon a una rutina setmanal dels bordells a tot Cartagena de Indias, on el pròsper i legal negoci de la prostitució, en gran part orientat als turistes estrangers, ha estat al centre de l'atenció internacional des que un grup d'agents dels serveis secrets dels Estats Units es van veure embolicats en un escàndol per les acusacions d'haver-se endut prostitutes a l'hotel on s'allotjaven durant la visita de Barack Obama a la ciutat per la Cimera de les Amèriques el 13 d'abril.

"Només parlen del costat fosc de la prostitució", afirmava la propietària del club, que es fa dir Camila, referint-se a les notícies aparegudes sobre la bulliciosa vida nocturna de la ciutat. La Camila fullejava una pila de carpetes que contenien els resultats de les proves de les seves 22 empleades. El bordell insisteix que tots els clients usen preservatius i, segons un funcionari de salut que ha treballat amb el club, cap de les seves prostitutes ha estat infectada en tres anys de tests.

Molts ciutadans de Cartagena estan perplexos per l'escàndol que han creat els nord-americans al voltant d'una cosa tan intranscendent, als ulls dels cartaginesos, com un home enduent-se una dona a una habitació d'hotel i pagant a canvi de sexe.

També hi ha expressions de disgust i d'orgull nacional ferit pel comportament d'un dels agents, que es va negar a pagar i que, segons la dona implicada, va cridar-li un improperi i va tancar-la fora de la seva habitació d'hotel, en una esbroncada a primera hora del matí.

"Només perquè véns d'un altre país i treballes per a Obama no hauries de poder venir aquí i faltar al respecte a algú", afirmava una treballadora d'Ángeles de 28 anys. La prostituta que està al centre de la polèmica va parlar en la mateixa línia en una entrevista poc després que esclatés l'escàndol: "No es pot anar a un altre país i fer el que es vulgui amb una dona. Cal respectar-les".

Prostitució legal i tolerada

La prostitució és legal a Colòmbia i n'hi ha molts que diuen que és com ha de ser. Però l'actitud colombiana cap a la prostitució no és tan senzilla. Colòmbia és, en molts aspectes, una societat profundament tradicional, i treballar com a prostituta va acompanyat d'un fort estigma. En entrevistes, nombroses prostitutes afirmen que amaguen la seva professió a les seves famílies. La majoria vénen d'altres parts del país, com Medellín i Cali, per minimitzar les possibilitats que algú de la seva família descobreixi com es guanyen la vida a Cartagena. "Si la meva mare ho sabés, no acceptaria els diners que li envio i intentaria apartar-me les meves filles", explicava una prostituta de 28 anys procedent de Medellín.

El Universal , diari líder al país, lamentava recentment l'atenció que s'ha centrat en la prostitució a la ciutat i es mostrava preocupat per la seva reputació. "És el que necessitàvem -deia un editorial-: ara Cartagena de Indias és la ciutat del pecat que corromp els compatriotes de Monica Lewinsky i Bill Clinton".