Publicitat
Publicitat

Sarkozy veu la seva victòria de les departamentals com un rebuig a Hollande

El primer ministre Valls admet "el franc retrocés" de les forces d'esquerra, que perden la meitat de les regions

El líder de la conservadora Unió per un Moviment Popular (UMP), l'expresident Nicolas Sarkozy, ha considerat avui que la victòria aconseguida pel centredreta a les eleccions departamentals franceses és conseqüència del "massiu rebuig a les polítiques del president [François] Hollande".

L'exmandatari ha assegurat que el centredreta francès no havia aconseguit la victòria en tants departaments des de la instauració de la V República, ni la majoria governamental havia cedit tants feus.

A meitat de la legislatura, la lectura d'aquests comicis, en les seves paraules, supera una interpretació merament local, per reflectir que els francesos han sancionat la "impotència" de l'actual executiu socialista, que hauria perdut entre 26 i 30 departaments, per quedar-se amb entre 27 i 31.

L'aliança entre la UMP i els centristes, en canvi, hauria obtingut, segons les primeres projeccions de vot, entre 66 i 70 departaments, mentre que la ultradreta s'hauria pogut implantar en fins a dos.

Allà on estigui al capdavant, la UMP complirà els seus compromisos de campanya, "l'única manera de donar crèdit a la paraula política", i donarà prioritat al "desenvolupament econòmic", a més de reforçar la unitat de la seva pròpia família política, ha indicat el líder de l'oposició.

"Accelerarem la preparació d'un projecte republicà d'alternança, un projecte fort, realista i profundament nou", ha declarat el president de la UMP, que tot i ser conscient que "el camí serà llarg, difícil", ha insistit que "l'alternança està en marxa".

Sarkozy ha estimat que els resultats d'aquestes departamentals evidencien que "s'obre una nova etapa", i ha agraït aquest avanç a tots els candidats i militants que l'han fet possible.

La creu dels comicis es troba a casa dels socialistes i abans que apareguessin els resultats oficials definitius el primer ministre francès, Manuel Valls, ha sortit per reconèixer el "franc retrocés" de les forces d'esquerra i qualificar la victòria dels de Sarkozy "d'incontestable".

Quan falten dos anys per a les eleccions presidencials, el dirigent socialista ha dit que la crida a la "mobilització republicana" en contra de l'ascens de l'ultradretà Front Nacional (FN) –en el qual ha bolcat la seva campanya– "ha estat escoltada pels francesos", encara que ha considerat que malgrat tot el resultat de la formació de Marine Le Pen ha estat "massa elevat".

"Amb el seu vot i fins i tot amb la seva abstenció, els francesos han tornat a expressar les seves expectatives, la seva còlera, el seu cansament davant d'una vida quotidiana massa difícil", ha assegurat el cap de l'executiu, que ha assegurat que ha escoltat el seu missatge i la seva "exigència de resultats concrets".

Valls ha anunciat noves mesures en favor de la inversió pública i privada en els pròxims dies, així com baixades d'impostos per a nou milions de llars, però ha descartat una remodelació del seu govern. També s'ha referit a la lluita contra el terrorisme dins i fora de França, a l'educació, al laïcisme i al combat contra el racisme com a eixos d'actuació del seu equip.