Publicitat
Publicitat

Els liberians voten per escollir el successor de la primera presidenta africana

L'exjugador de futbol George Weah i el vicepresident Joseph Bokai podrien passar a una segona volta

Els liberians han anat a les urnes aquest dimarts per decidir el primer traspàs de poder democràtic des del 1943. La que ha estat la presidenta del país els últims 12 anys, Ellen Johnson Sirleaf, ha esgotat els dos mandats màxims que li atorga la llei i ha de donar pas al relleu, molt disputat entre l'exjugador de futbol George Weah (del Congrés per al Canvi Democràtic, CCD) i el vicepresident de Johnson Sirleaf, Joseph Boakai (del Partit de l'Unitat, PU).

Johnson Sirleaf, de 78 anys, es va convertir el 2005 en la primera dona cap d'estat d'un país de l'Àfrica, i el 2011 va guanyar un Nobel de la pau pel seu esforç de reconstrucció del país després d'anys de cruenta guerra civil. El seu govern va agafar les regnes del país després d'un executiu de transició creat el 2003, quan el sanguinari dictador Charles Taylor va fugir del país. Taylor va ser condemnat pel Tribunal Penal Internacional de Sierra Leone a 50 anys de presó per crims contra la humanitat.

Fins a 2,2 milions de liberians estan cridats a votar aquest dimarts per escollir entre un total de 20 candidats a la presidència del país. Els resultats electorals no es faran públics fins al 25 d'octubre, i si no hi ha un guanyador clar, com apunten els sondejos, els dos candidats més votats passaran a una segona volta.

Les enquestes donen com a favorit Boakai , vicepresident de l'actual g overn de Libèria, que ha aconseguit augmentar el PIB del país en un 248 % (ha passat de 604 el 2005 a 2.101 milions de dòlars) , una millora econòmica que ha repercutit en l'esperança de vida, que ha avançat dels 56 anys a ls 62 .No obstant, des de la crisi de l'Ebola, que el 2014 va matar gairebé 5.000 persones a Libèria , l'economia s'ha vist afectada, i el 2016 va tancar amb un decreixement del 1,6% del PIB.

George Weah ja va ser candidat en les anteriors eleccions, quan va perdre contra Johnson Sirleaf, però la seva popularitat ha crescut molt al país, com l'home d'origen humil que va aconseguir triomfar al món. p ha estat l'únic pilota d'or africà, el 1995, i està considerat el millor jugador de la història del continent.

Els principals candidats coincideixen en tres punts al s seus programes : reduir la pobresa ( el 50% de la població viu per sota del llindar de la pobresa ) , eliminar la corrupció i revitalitzar l'economia, que fa tres anys que es troba en contracció, des de l'esmentada epidèmia de l'Ebola .

Etiquetes