DEL PERONISME AL CHAVISME
Internacional 09/03/2013

Maduro ja exerceix com a "president encarregat" entre les acusacions de "frau" de l'oposició

El nou president veneçolà nomena com a número dos al ministre Jorge Arreaza, gendre de Chávez. Maduro demana eleccions immediates

Efe
2 min
Maduro, amb el puny alçat, en el moment de jurar el càrrec al costat del president del parlament / EFE

CaracasL'ara ja exvicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, ja exerceix com a "president encarregat" de Veneçuela nomenant com el seu número dos al ministre Jorge Arreaza, gendre del mort president, Hugo Chávez, i demanant eleccions immediates. Maduro ha pres possessió enmig d eles crítiques de l'oposició, que l'acusa de "frau" constitucional.

Amb la Constitució a la mà, vestit negre i el braçalet en senyal de dol al braç, Maduro ha jurat el càrrec davant el president del parlament, Diosdado Cabello, i davant de la càmera, en absència de bona part dels legisladors opositors, però amb ministres i presidents de països aliats com a convidats especials. Maduro ha explicat que ha conversat telefònicament amb la presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), Tibisay Lucena, expressant el seu desig que l'ens convoqui "immediatament" eleccions presidencials.

"Nosaltres fem, en primer lloc, una crida perquè el Poder Electoral, en ús a les seves atribucions, avaluï, prengui la decisió i, el dia que convoqui, nosaltres estem preparats per anar a eleccions", ha assenyalat. "Sense por, amb seguretat, amb fortalesa. Ens sentim segurs, molt segurs ens sentim de la democràcia veneçolana, del sistema de votació", per reblar: "Que guanyi qui hagi de guanyar, que decideixi el poble".

Jurament lleial a Chávez

"Juro en nom de la lleialtat més absoluta al comandant Hugo Chávez que complirem i farem complir aquesta Constitució bolivariana amb la mà dura d'un poble disposat a ser lliure. Ho juro", ha exclamat Maduro. També ha promès complir i fer complir la Constitució i lluitar "incansablement" perquè el pensament i l'obra del president Chávez, "líder suprem de la revolució bolivariana, cada dia es solidifiqui més". També ha advertit que no pensa cedir davant les "màfies" i ha reiterat el seu ple compromís amb la revolució socialista bolivariana.

En presència de dignataris internacionals aliats com el president equatorià, Rafael Correa, l'exprimer ministre portuguès José Sócrates, l'expresident paraguaià Fernando Lugo, o el ministre d'Exteriors d'Argentina, Héctor Timerman, Maduro ha rebut la banda presidencial i els emblemes de la Prefectura de l'Estat.

L'oposició li gira l'esquena

A la sessió, però, no hi ha estat bona part de la bancada opositora, que considera inconstitucional el jurament. El líder opositor i governador de Miranda, Henrique Capriles, ha considerat en una roda de premsa prèvia a la sessió de l'Assemblea Nacional (AN), que la jura de Maduro és "fraudulenta" i "espúria". Criticava així una sentència en la qual el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va avalar divendres la possibilitat que Maduro sigui candidat sense deixar el càrrec de "president encarregat".

Segons un comunicat del tribunal difós durant el funeral de Chávez, la Sala Constitucional del TSJ, en ponència conjunta dels seus set magistrats, ha considerat que, amb la mort de Chávez, Maduro "cessa en l'exercici del seu càrrec anterior" de vicepresident i passa a ser el "president encarregat" de la República. I ha apuntat que Maduro "no està obligat a separar-se del càrrec" de "president encarregat" per participar com a candidat en unes eleccions presidencials.

Però la carta magna veneçolana no podrà ser elegit president "qui estigui en exercici del càrrec de vicepresident executiu o vicepresidenta executiva, ministre o ministra, governador o governadora i alcalde o alcaldessa, el dia de la seva postulació o en qualsevol moment entre aquesta data i la de l'elecció".

stats