"La bona situació financera ens permetrà invertir 3 milions d'euros cada any"

El candidat de Demòcrates per Andorra a Canillo, Josep Mandicó, assegura que per al nou mandat es podrà augmentar la inversió i que un dels reptes serà consolidar la parròquia a l'estiu

M.t.
4 min
El candidat a cònsol major de Canillo, Josep Mandicó / M.T.

CanilloJosep Mandicó Calvó ja va ser cònsol major de Canillo entre el 2001 i el 2003, i després d'un temps fora de la primera línia política, fa quatre anys es va tornar a presentar encapçalant el projecte de Demòcrates per Andorra a la parròquia. Després d'un primer mandat sense oposició, ha decidit tornar a optar a la reelecció amb una situació pràcticament idèntica, ja que la llista de DA torna a ser l'única que s'ha presentat a Canillo. Ho fa amb un equip molt renovat -només repeteixen David Palmitjavila, Marc Casal i Sandra Balcon de suplent- i amb l'objectiu que la bona situació de les finances comunals els permeti tirar endavant projectes que durant els últims quatre anys no s'han pogut materialitzar.

Quines són les prioritats de la parròquia per als propers quatre anys?

Canillo està consolidat a l'hivern, tot i que això no vol dir que no hem de continuar treballant-hi, però el que sí que anirem a buscar en aquests quatre anys és intentar consolidar Canillo a l'estiu. Tenim un producte excepcional, i que el hem de fer és desenvolupar-lo i donar-lo a conèixer. Dins d'aquest projecte, volem que l'horitzó de les finals de la Copa del Món del 2019 ens serveixi d'estímul per convertir la parròquia en una parròquia més turística i, sobretot, molt més de serveis, molt més acollidora, i molt més endreçada.

Es podrà fer més inversió aquest nou mandat?

És cert que els primers dos anys van ser complicats, però les finances en aquest moment estan sanejades, tenim una bona situació financera, i això ens permetrà fer una inversió del tomb d'uns tres milions d'euros cada any. Aquesta inversió, però, no anirà destinada a un sol projecte sinó a les diverses iniciatives que han de fer possible aquesta conversió de la parròquia. Ens vam trobar amb aquesta situació perquè es venia d'una bonança econòmica important, amb capacitat de fer projectes, però després la conjuntura econòmica va canviar. Es van fer projectes com el Prat del Riu perquè el moment econòmic ho permetia, però de cop i volta canvia la situació, i els projectes engegats no els pots pas parar.

S'han de fer millores en els serveis de la parròquia?

Pràcticament tots els serveis del resident, del que viu a Canillo, estan fets. Aquests anys, tot i la poca capacitat d'inversió, sí que hem intentat no escatimar esforços en els serveis bàsics. Però ara parlem de potenciar els serveis encarats al turista, facilitar les estades dels visitants en tots els aspectes.

Quin projecte de futur proposeu per al Palau de Gel?

Crec que el primer problema que tenim ara amb el Palau de Gel és els pocs anys que ens queden de contracte, i això és una de les prioritats que hem d'afrontar només entrar, perquè difícilment es pot plantejar un gran projecte al Palau de Gel si no tenim més anys de lloguer. El contracte actual acaba a finals del 2020, per tant, queden cinc anys de lloguer. Ja hi ha hagut converses amb la propietat, però cal seguir treballant.

Què és el que creu millorable de la gestió dels darrers quatre anys?

El fet d'incidir molt que es tractava d'una legislatura amb molta austeritat i poca despesa, la gent ha cregut que s'ha fet menys del que s'ha fet. Però hem de recalcar que no s'ha deixat de prestar cap servei bàsic i s'han mantingut les activitats a la parròquia. A més, hem portat a terme molts projectes -com ara el Mirador del Roc del Quer- i obres de millora relacionades amb les voravies, els col·lectors, la xarxa d'aigua potable o les carreteres secundàries.

Es reprendrà el projecte de reconvertir el peu de pistes de Soldeu?

Aquí cal separar dues coses. D'una banda el projecte d'un particular, del qual de moment no tenim nova informació, i de l'altra, el fet que el Comú és conscient que a Soldeu falten places d'aparcament. Per tant, el que sí que volem fer és buscar-hi una solució. Però aquest problema no és exclusiu de Soldeu, sinó que també cal millorar l'aparcament en d'altres zones, com Envalira, el Tarter o Ransol.

Parlant de projectes privats, què n'opina de la proposta de fer un hipòdrom a la parròquia?

Com ja he dit, totes les iniciatives que hi hagi a la parròquia per aportar un plus, s'han d'estudiar. Però això no deixa de ser un projecte privat, que si acaba tirant endavant ja en parlarem més profundament, tot i que de moment està en una fase molt inicial i encara està buscant ubicació.

Com creu que s'han de reformar les competències comuns-Govern i el sistema de transferències?

Tots tenim clar que la part més important d'aquesta reforma és la de les transferències, i en comuns petits com Canillo aquest tema ens afecta molt. Per tant, hem de vigilar molt com es negocia aquest tema i com som capaços després de fer front a tota la despesa. El que ens preocupa és que les transferències del Govern són una part important del pressupost i, per tant, hem de vigilar molt com ho acabem de tancar.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA

Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?

És difícil de dir, vam començar amb el grup d'amics, amb qui comences a parlar de política, vas participant en les reunions, i a poc a poc vas entrant dins d'aquest món, no és que ningú em vingués a buscar per entrar-hi. La primera vegada que vaig anar a una llista crec que era l'any 1995, però ja feia molt de temps que hi participava.

Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?

Perquè se'm va tornar a demanar i després d'una reflexió llarga vaig acabar acceptant. L'objectiu és poder continuar amb el projecte iniciat fa quatre anys, acabar-lo de consolidar i fer el que no s'ha pogut fer.

No es pot entendre la parròquia sense...

Sense conèixer-la bé.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?

N'hi ha tants, que no en sabria dir un. Qualsevol lloc en alçada on puguis apreciar la immensitat de la parròquia i del país.

Federació de parròquies o una sola Andorra?

Les parròquies han de continuar tenint el pes específic que tenen actualment, perquè la possibilitat d'estar tan a prop de l'administrat no tots els països s'ho poden permetre i no s'ha de deixar perdre, no pels polítics sinó per l'administrat.

stats