Feliç empatx

Vivim, hem viscut, i ja portem vivint-ho uns quants anys, doncs, una proliferació de publicacions cada 23 d'abril que potser sí que empatxa

A mitjans d'aquest mes i quan ja portàvem alguna que altra presentació de les novetats editorials d'autors andorrans de cara a Sant Jordi, un col·lega em va dir amb cert deix de crítica que enguany "quedaríem empatxats" amb tanta producció literària del país i que potser estaria bé repartir els títols al llarg de l'any, encara que només fos per tenir una mica de commiseració per la butxaca del lector. No li trec part de raó perquè certament el dia de Sant Jordi l'autor andorrà, les editorials andorranes i les llibreries del país aprofiten el màxim la jornada per fer les vendes. No fan res de diferent que no facin els nostres veïns catalans. És el dia, diuen, que tothom està predisposat a comprar algun llibre, fins i tot polítics de qui mai no ho diries te'n recomanen algun, encara que després l'ús que en facin ni tan sols serveixi per reposar a la lleixa del despatx.

Vivim, hem viscut, i ja portem vivint-ho uns quants anys, doncs, una proliferació de publicacions cada 23 d'abril que potser sí que empatxa. Però és inevitable perquè el sector n'ha de treure el màxim profit, tot i que coincideixo amb el meu col·lega que caldria esglaonar al llarg de l'any la presentació de les publicacions, i així també reflectiríem millor la pluralitat i diversitat del mon del llibre andorrà, que va des de l'assaig a la poesia, passant per la novel·la o els llibres especialitzats. I potser, només potser, també convidaríem al potencial lector/comprador a anar més sovint a les llibreries per triar i remenar.

Desconec quin percentatge representen les vendes de Sant Jordi respecte del total de vendes l'any. Així com també desconec el percentatge de les vendes que significa aquesta invenció -per no dir-ne aberració- competitiva dels més venuts (aquesta seria matèria d'un altre article). Però mentrestant, malgrat creure -i practicar- que a les llibreries hi hem d'anar durant tot l'any i que els autors andorrans haurien de publicar al llarg dels 365 dies, feliç sigui l'empatx de Sant Jordi i que per molts anys en tinguem.