Opinió 23/10/2017

Infoxicació

La funció del periodisme passa pel que sempre ha fet o hauria de fer: el contrast, el rigor, la verificació de la notícia i relegar a un segon terme la rapidesa o la necessitat de voler ser els primers

i
Albert Roig
2 min

En el marc de la Catosfera 2017 divendres a la tarda es va realitzar una taula rodona que portava per títol ‘Reptes del periodisme en l'era de la infoxicació’. La taula era de luxe: Mònica Terribas, Antoni Bassas, David Fernàndez i Jordi Sellas van debatre sobre els pros i contres de la sobreinformació. Dit d'una altra manera, tanta circulació de dades ens aporten més desinformació que no pas ens ajuden a estar ben informats i ens fan perdre la capacitat analítica.

Si teniu un parell d'horetes podeu veure-la a través del canal Youtube de la Catosfera en aquest enllaç. No és d'estranyar que un tema com aquest tingui com a protagonistes professionals de la comunicació i hi ha reflexions interessants sobre quin ha de ser el paper del periodisme davant del 'soroll' de la xarxa i la responsabilitat dels mitjans de comunicació a l'hora de transmetre'l, sobretot pel que fa al tuit sarcàstic o la frase enginyosa que sovint tapen la reflexió interessant, que també n'hi ha a la xarxa.

Són evidents els avantatges de la informació a través de les xarxes socials ja que són una via ràpida de comunicació, però també és evident que poden agreujar la infoxicació, perquè s'hi fan circular ràpidament rumors i notícies falses, sense contrastar i creant en alguns casos alarmes socials. La funció del periodisme, doncs, passa pel que sempre ha fet o hauria de fer: el contrast, el rigor, la verificació de la notícia i relegar a un segon terme la rapidesa o la necessitat de voler ser els primers encara que això vagi a costa de la veracitat de la informació.

La ràpida circulació a través de la xarxa comporta, sovint, la pèrdua de contextos de comprensió i la pèrdua de capacitat de reflexió, i ens porta a demanar-nos, com va fer David Fernàndez, quina societat estem generant i la desvinculació de la realitat comunitària i social.

stats