Llibres

Tinc damunt de la taula una mostra de què encara avui som capaços de creure en els llibres i fer-ne petites obres d’art

De tant en tant ens envaeix una ombra fosca de pessimisme. El llibre, aquella vetusta relíquia feta amb paper i una antiga saviesa, no té cap futur, diuen, i les màquines i els videojocs i les sèries i la lectura electrònica, que és per natura fragmentària i insubstancial, acabarà per endur-se el monopoli del consum de ficció que, com humans que som, necessitem com l’aire que respirem. Però la realitat, que és tossuda, s’entesta en desmentir-nos-ho.

Tinc damunt de la taula una mostra de què encara avui som capaços de creure en els llibres i fer-ne petites obres d’art. L’editorial Andorra acaba de publicar una edició especial del cicle ordinenc del Joan Peruga: 'Últim estiu a Ordino' i 'El museu de l’elefant'. Les dues obres, juntes i ben endreçades, adquireixen una rellevància especial. És el producte d’una feliç 'joint venture', com dirien els d’ESADE, entre l’escriptor i el Sergi Mas, que hi ha posat tota la seva saviesa —que és molta— en les il·lustracions.

Davant d’això, ens hem de treure el barret, perquè les causes perdudes sempre s’acaben guanyant. Mentre hi ha lletra hi ha esperança. Bones festes!