Quina és la cultura que ve?

Per preguntar-nos quina cultura ve, potser abans s'ha de posar en valor la cultura que tenim, quin paper té en la societat i si es vol que compleixi la seva funció social

No està gens malament avui en dia debatre i analitzar sobre quin és el futur que ens espera, culturalment parlant. Així, la setmana passada els nostres veïns del sud, els catalans, reflexionaven en un simposi sobre el futur de la cultura i el seu espai en el món. Per raons òbvies són reflexions traslladables a casa nostra a Andorra, sobretot pel que fa a la dimensió social de la cultura, és a dir, el rol que té la cultura com a millora de la societat, i pel que fa al paper de la tradició en la cultura del futur.

Per preguntar-nos, però, quina cultura ve, potser abans s'ha de posar en valor la cultura que tenim, quin paper té en la societat i si es vol que compleixi la seva funció social, ja sigui des dels museus, des de la programació d'espectacles, des de les manifestacions tradicionals, el patrimoni o les arts creatives. I sobretot si les institucions estan disposades a afavorir les condicions perquè això sigui així. Els elements hi són, el teixit cultural és enorme, amb un associacionisme viu i un patrimoni immens. Només fa falta creure-s'ho.

Figues d'un altre paner ja són altres temes, també tractats en el simposi, com els aspectes culturals relacionats amb les empreses creatives o en com ens veu el món a través dels nostres trets culturals. Tot i que soc dels que penso que si molts dels responsables de la política cultural d'un i altre costat es traguessin de sobre determinats complexos o apriorismes en la relació Andorra-Catalunya, els espais de col·laboració podrien ser molt més amplis i fructífers del que són en l'actualitat.