Opinió 16/01/2017

Avui, escudella

Les tradicions són una gran oportunitat perquè durant l'any el país es doni a conèixer tal com és

2 min

Avui, 17 de gener, potser un dels dies de l'any que patirem el fred rigorós complint el refrany que ens parla de la setmana dels tres barbuts -del 15 al 17, Sant Pau, Sant Maur i Sant Antoni Abat- com la més freda de l'any, tres parròquies tornaran a treure les olles al carrer per cuinar la típica escudella: Andorra la Vella -de la mà de la seva Confraria d'Escudellaires-, La Massana -que celebra al mateix temps la festa del seu patró- i Escaldes -organitzada pels Amics del Pont dels Escalls. Ja ho han fet Canillo i Encamp, i el dia 20 serà el torn de Sant Julià gràcies a la Germandat de Sant Sebastià. També els nostres veïns de la Seu celebren aquesta tradició el mateix dia que els lauredians.

És una de les tradicions més arrelades i aviat farà 50 anys de la seva recuperació a Andorra la Vella quan antany el dia de Sant Antoni es repartia menjar entre els més pobres de la parròquia. És evident que avui ha perdut aquest sentit i que s'emmarca en una celebració festiva per part de la Confraria d'Escudellaires que ofereixen escudella i carn d'olla al preu d'una cullera de fusta i un plat que acaba sent de col·leccionista. Diguem-ho de pas: el plat en el qual ens menjarem l'escudella de la capital la Confraria ha tingut el detall de dedicar-lo als fallaires que enguany celebren els 30 anys de la recuperació de la cremada de falles i al seu fons s'hi podrà veure una figura de fallaire major rodant una falla. S'uniran avui, gràcies a la iniciativa dels escudellaires i encara que només sigui per un àpat, dues tradicions fortament arrelades, d'aquelles que cohesionen una societat i que són altament participatives.

Andorra ha anat mantenint i recuperant tradicions i costums de les quals avui en podem gaudir amb tota la seva dimensió. Som un país afortunadament ric en manifestacions pròpies, plenes de sentiment i d'identitat, participatives i integradores. Les tradicions són una gran oportunitat perquè durant l'any el país es doni a conèixer tal com és, amb la seva idiosincràsia, creant imatge, potser una imatge diferent i desconeguda per a molts visitants, però que l'enforteixen i l'accentuen, la realcen.

stats