Opinió 22/02/2018

Cerveses artesanes que has de provar

Anar de canyes és molt més que beure cervesa. És també el tastar petites racions de productes ibèrics i assaborir les tapes especialitat de cada bar, taverna, bodega o restaurant que es visita

2 min

Anar de canyes és d’obligat compliment per assaborir l’autèntica Extremadura. És cert que es tracta d’una activitat comuna en molts altres llocs, però al sud d’Espanya és especialment intensa i interessant. Anar de canyes és molt més que beure cervesa. És també el tastar petites racions de productes ibèrics i assaborir les tapes especialitat de cada bar, taverna, bodega o restaurant que es visita. I és, sobretot, socialitzar i compartir amistat amb la teva gent al voltant d’una beguda que genera passions entre els qui els agrada gaudir, sense pressa, d’una bona 'rossa' o 'torrada'.

L’èxit de la cervesa ha propiciat que en els darrers anys Extremadura, una de les regions d’Espanya on es beu més cervesa, s’hagi situat en una posició capdavantera en l’àmbit de la producció artesanal. Per tot el territori s’hi poden trobar petites cerveseries que amb cura i dedicació elaboren un producte excel·lent amb matèries primeres de primera qualitat, donant temps a la fermentació natural i, per tant, sense necessitat de filtrar o afegir gas carbònic al producte. Us presento una selecció de 5 firmes artesanals que val la pena tastar.

1.- Piporra: és una de les cerveses artesanes més populars i premiades de totes les que es produeixen a Extremadura. S’elabora amb matèria primera 100% local. A l’etiqueta hi llueix una bruixa com a al·legoria d’una poció màgica sorgida de la combinació perfecta d’ingredients de la terra a través de la qual les bruixes fabricaven els seus remeis casolans.

2.- Cerex: fundada per dos joves enginyers agrònoms, la cerveseria Cerex (Companyia de Cerveses d’Extremadura) elabora cerveses del tipus pilsen amb sabors tan originals com cirera, gla, castanya o pernil ibèric. Sens dubte una opció diferent i innovadora.

3.- Ballut: en els seus orígens era segurament la cervesa més artesana de totes les que es produeixen a Extremadura, i és que va néixer fruit d’una iniciativa d’un grup d’amics que l’elaboraven directament a casa seva. La qualitat del producte es va traduir en un èxit inesperat. El que va començar com una afició domèstica és actualment un negoci capdavanter. Ballut té fàbrica pròpia en la qual produeix i embotella fins a 4 tipus diferents de cervesa.

4.- Jara: produïda per una petita empresa familiar, aquesta cervesa és considerada una de les de millor qualitat de totes les que s’elaboren a la regió. Fan una producció limitada seguint escrupolosament processos naturals: maduració continuada, carbonatació en ampolla, sense pasteurització i sense afegir cap additiu ni conservant. Jara ofereix als amants de la cervesa tres varietats: la ibèrica (lager), la senara (ale) i la carbonera (porter).

5.- Blomberg: cervesa elaborada en una petita fàbrica a tocar del riu Jerte. Els seus creadors li van posar el nom de Blomberg en record de Bàrbara Blomberg, amant del rei Carles V. Produeixen, entre altres, cervesa amb mel de Las Hurdes, cervesa de tres cereals (civada, avena i blat) i cervesa amb pebre vermell ('pimentón') de la Vera.

Doncs bé, amants de la cervesa i del 'tapeo' us dono un motiu més per viatjar a Extremadura, una terra que us conquerirà.

stats