"La dona de..."

Què és més important, el contingut del WhatsApp o amb qui està casada la persona que l'ha enviat?

Aquest article pretén ser una reflexió amb posterioritat a les informacions aparegudes després que dijous passat, 2 de febrer, se celebrés la vista d'ordenança penal -judici ràpid- a Carme Martínez per haver enviat un WhatsApp amb el qual presumptament hauria amenaçat i coaccionat el cap de Govern i el ministre d'Exteriors. L'acusada està casada amb un dels dos accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco. 

Els mitjans de comunicació, a excepció d'un, van titular fent ús de la condició d'esposa de l'acusada amb frases tots elles que contenien l'expressió "La dona d'Higini Cierco...". Però no només això, sinó que en el cos dels articles se'n va fer un abús d'aquesta expressió fins al punt que un dels mitjans en cap moment va precisar que "la dona de" té nom i cognoms. Entenc perfectament que en el cas que ens ocupa el fet que Carme Martínez sigui l'esposa d'un dels dos principals accionistes de BPA és rellevant, però el seu estat civil de cap manera pot anul·lar la seva condició de persona.

Perquè abans de ser "dona de" és Carme Martínez. Des del meu punt de vista, no crec que sigui encertat l'excés d'ús que se n'ha fet als mitjans de comunicació de l'expressió "la dona de". Òbviament és discutible, i la línia editorial de cada mitjà haurà considerat més rellevant destacar amb qui està casada la persona que va enviar el WhatsApp que no pas en el contingut del WhatsApp mateix.

Però un cop la notícia ja ens ha situat als lectors amb qui està casada la persona jutjada, no cal abusar d'aquesta condició perquè, amb tota probabilitat sense voler, s'estarà fent un ús erroni del llenguatge, transmetent una imatge sobre les dones que fa anys intenta pal·liar el reflex del paper social que se'ls ha atribuït durant generacions: el de dependència i subordinació.