Opinió 30/11/2016

Nothing Thursday

Els que tenim un esperit simple, que no ens volem complicar la vida més del compte, agrairíem que, si una cosa té un preu, el mantingui més o menys estable

2 min

Hem sobreviscut a les ofertes irresistibles del Black Friday. Hem desobeït els cants de sirena que ens animaven a afluixar la mosca el Cyber Monday, i ens neguem a seguir les consignes que ens obliguen a fer obres de caritat al Giving Tuesday. Per un pèl que, per no tallar el calendari, hauríem de commemorar la massacre del Bloody Sunday, quan els soldats anglesos van matar catorze manifestants irlandesos al Bogside de Derry, el 1972. D’entre les pràctiques més perverses de l’economia de mercat hi ha els descomptes, els saldos, les liquidacions i les rebaixes. Com que no he llegit ‘Das Kapital’, ignoro si Marx ho va assenyalar com una de les perversions del capitalisme, però segur que podria haver-li dedicat un parell o tres de capítols, on s’hauria pogut esplaiar a gust.

Per què comprar-t’ho ara si, d’aquí a unes setmanes, et faran el vint. O el trenta, o el quaranta. O una promoció del dos per u. Els que tenim un esperit simple, que no ens volem complicar la vida més del compte, agrairíem que, si una cosa té un preu, el mantingui més o menys estable. Que qui el fabriqui i qui el transporta i qui el ven tinguin tots el seu benefici honest. Si ja compten que el marge de benefici l’has d’acabar escurçant, deixa’l una mica més baratet d’entrada i no ens facis trencar el cap. Oi que no costaria gaire? Pensi-m’hi. Ep, si no és molt demanar, que imagino que sí.

stats