Els orcs

La presència d’una tribu hostil i recaptadora d’impostos en una vila medieval recorda l’actitud d’un govern d’un país molt pròxim a Andorra

Les viles i mercats medievals estan de sort perquè als personatges habituals com ferrers, forners i picapedrers s’hi poden afegir de nous com policies locals i guàrdies civils que semblen més moderns però que actuen a l’estil de la inquisició a l’Edat Mitjana. A Sant Julià de Lòria tenim una fira aquest cap de setmana i la gran novetat són els orcs.

Cal que algun tribunal o la fiscalia convoqui el conseller de Cultura comunal perquè aclareixi amb urgència si es tracta del lloc on, segons els pagans, anaven a parar les ànimes després de la mort; si es tracta d’un monstre d’aspecte antropomòrfic de pell verda, com l’increïble Hulk, que acostuma a ser molt ferotge quan està en grup; o si són uns personatges esquerps. Perquè això que circula sobre  una tribu que tindrà un campament a la plaça de la Germandat per alterar la vida dels ciutadans, amb un comportament hostil, i que volen recaptar impostos es pot interpretat com una al·legoria del govern del PP.

I com a Andorra estem molt espanyolitzats encara veuríem guàrdies civils buscant la impremta del senyor Moré, darrera de Casa Comuna, on suposadament es guardarien paperetes del referèndum català si no fos perquè el local es va enderrocar fa més de 20 anys, confiscant tríptics de la Gimnkna’t a 7 bandes perquè el seu color s’assembla molt al de la publicitat del ‘sí’ i fent una enquesta de veïnatge per saber qui ha enganxat una proclama independentista a un vidre d’un establiment del carrer Doctor Palau. 

Com a imputats figurarien el metge del 1r 1a, la pastissera de la botiga del costat i la de roba de davant. En la seva defensa al·legarien que no han vist res, que són treballadors i gent normal. Tot i que la normalitat d’uns és la raresa dels altres. Mariano Rajoy va dir l’abril del 2015, en una campanya electoral, que buscava el vot dels éssers normals humans. Inés Arrimadas va sentir la crida dels Ciutadans quan després d’anar a un míting el que més li va agradar és que fossin ‘gent supernormal’. Així que entre tanta normalitat el referèndum de l’1 d’octubre no hauria de ser cap anormalitat.