Opinió 26/03/2017

RTVA pateix partidisme parroquial

Haurien de passar 31 anys i mig per amortitzar el trasllat dels equipaments de la ràdio i la televisió públiques

3 min

La darrera ocurrència dels 'think tank' Liberals, recuperar el projecte del 2007 -de traslladar a Ràdio Andorra els estudis de RTVA- que ells mateixos van descartar quan governaven, agafa força precisament per la tebiesa de la resposta que ha trobat per part del Govern taronja.

La moció presentada pel conseller Ferran Costa no respon a un criteri econòmic. Perquè traslladar els equipaments que la ràdio i la televisió públiques tenen a l'edifici de la Baixada del Molí té un cost aproximat, segons fonts que assenyalen un estudi intern encarregat per l'Executiu, d'uns 6 milions d'euros! Tenint en compte que la darrera rebaixa concedida pel propietari de l'immoble on té actualment els estudis RTVA deixa el lloguer de l'edifici, i per tant el cost per al Govern, en 190.000 euros anuals, haurien de passar 31 anys i sis mesos per amortitzar el projecte.

La moció presentada pel conseller Ferran Costa tampoc respon a un criteri periodístic. Ningú amb una mica d'empatia per la professió allunyaria els professionals de la informació del centre del país, on passen el 80% dels fets noticiables. Des d'Encamp, acomiadeu-vos, televidents, de veure imatges de successos que acaben d'ocórrer. Allunyar els periodistes del centre empitjorarà la qualitat del servei que ofereix RTVA.

La dissortada moció presentada pel conseller Ferran Costa respon a criteris partidistes parroquials.

El primer error de lectura és pensar que els encampadans es puguin emprenyar per quedar-se sense tele i ràdio. Estic totalment a favor del parroquialisme entès com la reivindicació local per tenir equipaments que dotin tot el territori de riquesa. La primera cosa que hauria de fer el Govern és reordenar els seus departaments.

Em sembla perfecte que el ministeri d'Educació estigui a Sant Julià, on hi ha la Universitat i FP. I aplaudeixo la idea de convertir l'hotel Rosaleda d'Encamp en la seu de Cultura. Perquè l'Executiu no reparteix la resta de ministeris pel país? Seria la fórmula ideal de descentralitzar el poder executiu i d'enriquir el territori, doncs tots sabem que els funcionaris noten menys les crisis que la resta de mortals. Segur que els comerços i la restauració aplaudeixen la idea.

I què fem amb Ràdio Andorra? Doncs, per exemple, al costat del futur museu hi posem algun departament de Cultura que no hi càpiga a la Rosaleda. I convertim Encamp en la seu de Cultura. Segur que això callaria les queixes de la parròquia.

I què fem amb RTVA? Doncs, primer de tot, que el Govern es plantegi quin model de ràdio i de televisió públiques vol. I després, que actuï en conseqüència i no en funció dels cants de sirena que li arriben des de la bancada liberal o des del fons del bar X de la parròquia Y.

CODA 1:

En règim de lloguer:

La residència Clara Rabassa (carrer Príncep Benlloch, d'Andorra la Vella), el ministeri de Salut i el departament d'Afers Socials.

Prada Casadet (c. Prat de la Creu, d'Andorra la Vella), la biblioteca i l'arxiu.

C. Baixada del Molí (Andorra la Vella) l'Agència Tributària i RTVA.

Propietat:

Edifici del Govern (c. Prat de la Creu), ministeris d'Exteriors, Economia i Finances, Medi Ambient i Funció Pública.

Edifici Prat del Rull (Andorra la Vella), ministeris d'Ordenament Territorial, Turisme i Comerç, Departament de Transports, Departament d'Agricultura i Departament de Protecció Civil i Gestió d'Emergències.

Edifici del Molí, a Sant Julià, on hi ha Educació.

Tot un reguitzell de Departaments barrejats, en molts casos sense la cobertura del ministeri corresponent.

CODA 2:

Les dades de l'epíleg no estan confirmades pel Govern, on em vaig dirigir fa una setmana a través d'un correu electrònic de requeriment d'informació... i encara espero que em contestin. Així les coses, sospito que els més veterans d'RTVA no deuen patir gaire pel suposat trasllat.

@quicualguacil

stats