Publicitat
Publicitat

Martí defensa l'economia andorrana davant els empresaris catalans

El cap de Govern ha defensat que el cas BPA és una situació aïllada i ha insistit que la plaça financera compleix els estàndards internacionals de cooperació

El cap de Govern, Toni Martí, ha aprofitat la conferència inaugural de la XXVI Trobada Empresarial al Pirineu per defensar l'economia andorrana i les decisions de les institucions en l'afer BPA, davant l'empresariat català i andorrà aplegat a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell. Martí ha explicat en la seva xerrada la història de la "modernització de l'economia andorrana", però també ha insistit que la plaça financera compleix els estàndards internacionals de cooperació i transparència i que el cas BPA és una situació aïllada. El cap de Govern ha afirmat que Andorra va "demostrar que tenia la capacitat d'articular una resposta ràpida de manera efectiva a un problema que era greu". A més, Martí ha aprofitat l'ocasió per detallar els avenços del país en política econòmica i les relacions internacionals. Pel que fa a la recentment publicada llista de paradisos fiscals de la Unió Europea, que inclou Andorra, Martí ha insistit que "independentment de llistes, el rumb d'Andorra és molt clar".

El cap de Govern ha mantingut davant la publicació d'aquesta llista i de l'afer BPA que "hem fet grans avenços en matèria de transparència financera, hem ampliat –i seguirem ampliant– la xarxa de convenis d'intercanvi d'informació fiscal" i que el Principat està culminant negociacions amb la Unió Europea en aquest mateix sentit.

La llista de la UE de països amb baixa fiscalitat s'ha fet mitjançant les mateixes llistes dels països membres. Espanya era un dels països reconegut com un dels que consideren Andorra paradís fiscal i, en aquest sentit, Martí ha assegurat que "entenem que es tracta d'un error, perquè Andorra va ser eliminada de la llista de paradisos fiscals d'Espanya".

La conferència també ha servit per destacar "l'esforç" per a l'obertura econòmica, amb 175 milions d'"inversió directa autoritzada des del 2012". Una inversió que ha suposat un impacte per al PIB de l'1,24%, i que és similar a la d'Espanya o França. Martí ha atribuit aquestes inversions a les polítiques econòmiques i d'afers exteriors del Govern.

Visita del primer ministre francès, Manuel Valls
"Demà, serà un honor, acolliré a Manuel Valls que farà una visita per saludar les reformes que fa el Govern d'Andorra" ha afegit Martí. El cap de Govern ha insistit que la visita vol també donar suport al Principat després de la signatura del CDI amb França i que "independentment de llistes, el rumb d'Andorra és molt clar i em sembla que ha quedat clar en el meu discurs". Les declaracions han completat el discurs del cap de Govern, en el qual ha repetit que "hi ha una continuïtat institucional en les reformes que ha pres el Govern d'Andorra" i que "seguirem avançant de manera decidida i clara" en aquest sentit.