Política 18/10/2019

Andorra avança cap a la declaració de l'emergència climàtica

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos presenten el text que han treballat amb Fridays for Future i que conté 21 mesures

M. F.
2 min
Mateu Bracque del Fridays For Future amb el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat i el president suplent del liberal, Marc Magallon, moments abans d'entrar la proposta a tràmit. / M. F.

Andorra la VellaEls grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han entrat aquest divendres a la Sindicatura la proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. Es tracta, tal com ha comentat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, d’aconseguir que Andorra sigui país “neutre” quant a les emissions de carboni. Per això, en el document que s’ha treballat de manera conjunta entre els parlamentaris i els joves del moviment Fridays for Future, “es desgranen mesures executives que el Govern ha de posar en funcionament, per exemple, per produir més energia i que sigui neta”, incentivar vehicles elèctrics o impulsar reformes dels habitatges perquè siguin més eficients, entre altres qüestions.

Ensenyat ha manifestat que es pretén que Andorra sigui “capdavantera” en sostenibilitat i protecció del medi ambient. En aquest sentit, el president suplent del grup parlamentari liberal, Marc Magallon, ha recordat que el país se suma, amb aquesta iniciativa, als països que ja han fet un pas endavant en la declaració de l’emergència climàtica.

Dos dels sectors en els quals sembla que el país té més feina, tal com ha indicat el president del grup parlamentari demòcrata, és en la construcció i en la producció energètica. En aquest sentit, ha recordat, de la mateixa manera que ho ha fet Magallon, que al 2030 Andorra hauria de produir el 33% de l’energia que es consumeix. Magallon també ha destacat el fet que els polítics “han d’aprofitar l’embranzida” del moviment dels joves i actuar en la lluita contra el canvi climàtic.

El membre de Fridays for Future Mateu Bracque (també present juntament amb altres companys en el moment de l'entrada del document a la Sindicatura) ha destacat el fet que les demandes que van posar sobre la taula s’hagin recollit i ha mostrat la satisfacció perquè “si s’aplica tot (el que marca la proposta) es farà un pas molt gran en la lluita contra el canvi climàtic”. Ara espera que en el treball parlamentari el text pugui encara millorar amb l’aportació de la resta de consellers.

La proposta d’acord inclou 21 mesures en l’àmbit de l’agricultura; de l’aigua; de l’educació i la participació ciutadana; de la mobilitat sostenible i les ciutats sostenibles; l’energia; l’economia circular i el medi natural, el paisatge i la biodiversitat. Entre aquestes hi ha prohibir els plàstics d’un sol ús a partir de l’1 de gener del 2021; fomentar fomentar l’ús de l’aigua de l’aixeta, especialment al sector hoteler; promoure la reducció de l’ús d’aigua embotellada i implementar un sistema de devolució i retorn; seguir incentivant fiscalment els vehicles menys contaminants en detriment dels més contaminants; impulsar la creació d’una taxa de CO2 finalista per dotar el fons verd que preveu la llei de transició energètica abans de l’any 2022 o declarar Andorra com a reserva de la biosfera, prenent com a exemple el procediment a la parròquia d’Ordino.

La proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica
stats