Política 22/11/2017

L'executiva dels liberals acorda tirar endavant el procés d'elecció de candidat

Unió Laurediana veu aquesta decisió com una maniobra per prescindir de Josep Pintat

ARA Andorra
3 min
La nova executiva de Liberals d'Andorra / M.T.

Andorra la VellaLiberals d'Andorra (LdA) va celebrar aquest dimarts al vespre una reunió de l'executiva en què es va acordar tirar endavant el procés per escollir un candidat per a cap de Govern, en vista a les properes eleccions generals. La trobada va aprovar la data d’inici del procediment d’elecció del candidat per encapçalar la llista nacional a les pròximes eleccions, que ha quedat fixada per aquest dijous, 23 de novembre.

D’acord amb l’article 29 dels estatuts de Liberals d’Andorra, el termini per la presentació de candidatures és de quinze dies naturals. Per tant, el període de presentació s’allargarà des d'aquest dijous fins al divendres 8 de desembre, ambdós inclosos.

Un cop finalitzat el termini per presentar candidatures, el comitè executiu nacional de Liberals d’Andorra disposa d’un termini màxim de 30 dies per analitzar i validar els candidats. A partir d’aquest moment, i segons disposa l’article 31 dels estatuts, es convocarà, en un termini no superior als vint dies naturals, un congrés extraordinari que servirà per escollir el candidat.

Durant el congrés extraordinari es farà la presentació dels candidats, l’exposició dels seus discursos i la posterior votació per part dels afiliats, això en el cas que hi hagi més d’una proposta de candidat o no s’hagi arribat a un consens previ per designar un sol candidat. En el cas que només hi hagi una sola proposta sobre la taula (sigui perquè només s’ha presentat un únic candidat o perquè s’ha arribat a un consens per designar-ne un de sol d’entre els presentats i validats), el congrés extraordinari servirà per a la presentació del candidat davant la militància i l’exposició de les línies mestres de la candidatura.

Divergències entre sectors

La decisió de l'executiva arriba enmig de les divergències entre el sector més pròxim al president del partit, Jordi Gallardo, i Unió Laurediana (Josep Pintat). Gallardo ja va anunciar que havien trobat una persona candidata, i caldrà veure què fa Pintat després d'aquest moviment. Segons les fonts consultades, Unió Laurediana (UL) veu en la decisió de l'executiva de Liberals d'Andorra una maniobra per prescindir de Pintat per a les properes eleccions.

De fet, el sector d'UL no és partidari d'arribar a unes primàries, ja que només hi poden votar els afiliats de Liberals d'Andorra, tal com diuen els estatuts del partit. Així, segons fonts pròximes a UL, les primàries podrien ser el desencadenant del trencament entre Ld'A i UL. La formació parroquial creu que cal designar el candidat i començar a treballar en el programa electoral, en comptes "d'invertir esforços ni desgastar-se" en un procés que pot prolongar-se durant un any, entre primàries i eleccions generals. Fins i tot hi hauria propostes del programa electoral per a les properes generals que ja han estat elaborades des d'Unió Laurediana.

En aquest sentit, hi ha algun integrant d'UL que ha posat com a exemple els darrers comicis a la presidència de França on es va imposar Emmanuel Macron, un candidat que no va sorgir d’unes primàries, que en canvi van desgastar candidats i formacions com és el cas del socialista Benoît Hamon o del dretà François Fillon.

Davant d’aquest escenari, no es descarta que UL comenci ben aviat a preparar una candidatura parroquial per a les properes eleccions en solitari, amb o sense el suport de Toni Martí i de Demòcrates per Andorra, que en les darreres setmanes han fet públic l'acostament cap a la formació laurediana. UL, a més, tindria el vistiplau de diversos barons de l’òrbita liberal d’altres parròquies.

Aquesta opció es veu reforçada per la proximitat que mostren els consellers generals Carine Montaner i Josep Majoral amb els ciutadans de Sant Julià, així com els contactes que està mantenint el president del grup parlamentari, Josep Pintat. De fet, hi ha un sector de l'electorat d'UL que no avala la decisió de Ld'A de prescindir de Pintat quan en les passades generals se li va demanar que fos el candidat a cap de Govern.

Amb l'actual escenari, caldrà veure com continua la relació entre Ld'A i UL en si el grup parlamentari liberal fins al final de la legislatura. De moment, Pintat va recordar la setmana passada que el grup és una coalició formada per les dues formacions i també per independents, cosa que deixa entreveure la possibilitat que no hi hagi un trencament però sí que es pugui trencar alguna vegada la disciplina de vot.

stats