Política 16/07/2018

El PS assenyala que hi ha “mil vies” per no pagar la taxa que gravarà els pisos buits

Segons els socialdemòcrates la llei òmnibus per atacar la problemàtica del lloguer, que encara no està aprovada, és "una oportunitat perduda"

M. M.
3 min
El secretari d’organització del PS, Carles Sánchez, i el president del partit, Pere Lòpez, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaLa llei òmnibus de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges és “mesquina i despietada”. Així l'ha qualificat el president del Partit Socialdemòcrata (PS) i conseller general, Pere López, que ha apuntat que la nova norma juga amb el patiment de la gent i genera falses esperances de millora del parc immobiliari de lloguer. Els socialdemòcrates recalquen que la nova llei no ataca el problema actual de gran dificultat per poder tenir accés a un pis, i en canvi fonamenta la creació de nous habitatges i crea noves mesures que poden ser contraproduents.

En aquest sentit, López ha assenyalant amb duresa les rebaixes fiscals en relació a l'IGI, l'ITP o impostos comunals per a noves promocions que es destinin a lloguer, a la vegada que la llei no marca, en cap cas, quin hauria de ser el futur preu del lloguer ni tampoc ho relaciona amb algun índex, com pot ser el salari mínim. “No compartim rebaixes fiscals i menys d'aquest tipus que poden promocionar la creació de pisos de lloguer d'alt estànding”, ha dit López.

A l’entendre del president del partit, l’única mesura en tota la llei que ataca una mica el problema és la taxa als habitatges buits, que segons va avançar l'executiu serà de 5,05 euros per metre quadrat. Tot i això, el cap visible socialdemòcrata ha lamentat que “hi ha mil vies d’escapament per evitar pagar”. Així, ha recordat que només caldrà posar l'habitatge al mercat “encara que sigui a un preu desaforat”, per evitar pagar aquesta taxa a finals d'any.

Els socialdemòcrates vaticinen que la llei serà un fracàs i que ho serà perquè no hi ha valentia política per tirar endavant una norma que abraci propostes que, segons l'entendre del PS, atacarien realment el problema. Entre aquestes propostes en destaca la creació d'un registre de propietat, element que el partit ha posat sobre la taula en diverses lleis vinculades al sector de l'habitatge i que el Govern sempre ha rebutjat. “La normal serà voluntàriament ineficaç i, a més, beneficia de manera clara la creació de nous habitatges i, per tant, un sector de la població mentre que en perjudica un altre”. Una borsa d’habitatge, mecanismes de concertació entre sector públic o privat o un fons de garantia pels lloguers, altres mesures possibles que, segons el PS, no han estat escoltades.

Per tot plegat, el PS presentarà una esmena a la totalitat, norma que encara està pendent de passar per sessió de Consell General per poder entrar en vigor. “És una oportunitat perduda”, ha ressaltat també el secretari d’organització del PS, Carles Sánchez, que aquest dilluns a la tarda ha acompanyat López en la roda de premsa de valoració del text. Sánchez ha advertit que, amb la situació actual, Andorra podria estar patint el fenomen de la gentrificació. Un terme que serveix per explicar aquelles situacions on el residents històrics d'una zona de la ciutat han de marxar a les perifèries perquè els preus del lloguer augmenta a les parts més cèntriques, quelcom que es pot explicar a causa de la forta inversió a l’eix comercial, on ascendeix el preu del metre quadrat.

Els pactes amb els liberals, al setembre

En relació a l'estat dels pactes entre els comitès parroquials del partit liberal i el PS per anar junts a les llistes territorials a les properes eleccions generals, el secretari d'organització socialdemòcrata ha avançat que ja s'ha fet un primer contacte. Tot i això, les negociacions s'han emplaçat al setembre per començar a tenir més trobades i concretar aliances. Sánchez s'ha mostrat optimista de cara a la possibilitat que s'arribi a tancar un acord a totes set parròquies, malgrat que a priori sembla complicat.

stats