Política 15/11/2017

El PS demana una solució política i no judicial al conflicte entre Catalunya i Espanya

La formació no veu amb mals ulls la possible entrada de capital privat a Ordino-Arcalís

Ara Andorra
2 min
La reunió del comitè directiu, aquest dimarts al vespre. / PS

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS), després del comitè directiu reunit aquest dimarts al vespre, demana en un comunicat que el conflicte entre Catalunya i Espanya, ja que és "polític", se solucioni "políticament i no pas judicialment", en el marc d’un diàleg "franc i obert", de "negociació i reconeixement mutu, imprescindible en democràcia". El PS vol posar en relleu "la preocupació que ens genera el fet que actualment s’estan vulnerant, al nostre entendre, principis i drets que han de ser fonamentals i, per tant, defensats fermament, en qualsevol democràcia moderna".

En l’àmbit comunal, els representants del comitè local d’Ordino van informar sobre les converses mantingudes amb els cònsols de la parròquia, així com de les reunions a les quals han assistit sobre la possible entrada de capital privat –presumiblement per part de Saetde, explotadora dels camps de neu d’Encamp- a Secnoa, societat gestora d’Ordino-Arcalís. Per ara, des de la formació no es veu amb mals ulls la proposta, vistes les dades que es tenen sobre la taula. Tot i això, es vol esperar a poder estudiar el plec de bases del concurs de l’ampliació de capital abans de prendre una postura definitiva.

El comitè directiu també va estudiar un esborrany d’una proposició de llei que el grup parlamentari del PS vol tramitar en els mesos vinents i que preveu reformar el funcionament dels comuns per donar més força a les minories i, entre altres mesures, reduir el nombre de consellers o eliminar la figura del cònsol menor.

Sobre el funcionament intern del partit, un dels punts importants va ser el debat sobre la nova dinàmica que es vol introduir a les comissions de treball, amb l'objectiu de buscar una major participació de ciutadans no necessàriament afiliats a la formació, i així ajudar-los a apropar-se a la política. Des de la nova direcció socialdemòcrata es vol donar una gran importància a combatre la creixent desafecció política i es considera que aquesta mesura pot ser un bon instrument.

Així, els antics grups de treball han quedat configurats en quatre comissions: model d’Estat, model social, model econòmic i model organitzatiu. La intenció és que cadascuna aculli a totes les persones interessades a treballar en les diferents propostes programàtiques sortides dels congressos i d’altres que es puguin proposar. El coordinador de cada grup serà escollit pels mateixos participants un cop es comencin a reunir, en principi durant el mes de desembre. Des de la formació es va voler fer una crida perquè la ciutadania que estigui interessada prengui part d’aquests òrgans, independentment de la seva afiliació o no al PS. En aquest mateix marc d’apropament a la ciutadania, es va aprovar també la celebració de reunions de poble de forma itinerant.

En l’àmbit nacional, es van analitzar amb detall les tres proposicions de llei presentades per DA com a reforma laboral, textos que, en el seu conjunt, van ser valorats de forma negativa. I és que, a l’entendre del PS poden suposar, en cas de ser aprovats amb el redactat actual, una important pèrdua de drets per als treballadors.

stats