Política 21/11/2017

SDP admet bona sintonia amb Ld'A per fer llistes parroquials conjuntes i una aproximació al PS

Els progressistes critiquen que Martí els deixa fora en la invitació per a les negociacions amb la UE

Ara Andorra
3 min
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, en la roda de premsa setmanal d'aquest dimarts. / E. J. M.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) vol confeccionar per a les pròximes eleccions generals llistes parroquials formades per "candidatures d'unitat" a les quals SDP donarà suport. La proposta és que SDP, el Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d'Andorra (Ld'A), a més d'independents, es posin d'acord per presentar-se a les circumscripcions parroquials. Els liberals "han recollit el guant" i, encara que les converses estan a les beceroles, els progressistes hi constaten bona predisposició. Quant al PS, encara els falta una resposta, tot i que no han rebutjat la idea de les llistes parroquials conjuntes.

En aquestes llistes "hi pot haver o no militants progressistes", tot i que la voluntat d'SDP és estar present en totes les parròquies. "No fem coalicions ni plataformes", han precisat aquest dimarts el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, i el secretari d'organització de la formació, Joan-Marc Miralles. En tot cas, les sigles sota les quals es presentaran aquestes candidatures d'unitat ni s'han plantejat. La voluntat d'SDP és "evitar tancar les llistes a última hora", per això ja han llençat la iniciativa.

Naudi ha assegurat que amb Ld'A "podem compartir qüestions de país per avançar i recuperar el temps perdut", per això els liberals "han recollit el guant". "Cap partit renuncia a les seves idees polítiques, però junts podem aportar estabilitat i fer les reformes pendents que no ha fet DA", ha resolt el conseller progressista.

SDP ha rebutjat parlar de "govern de concentració". La idea és que cada formació es presenti en solitari a la circumscripció nacional, però la candidatura unitària buscarà el suport parroquial. L'objectiu és que el Consell General sigui més plural, es recuperi el debat i no sigui una cambra on només s'aprova allò que presenta el Govern.

Quant a les reformes pendents que no ha tirat endavant l'executiu de Toni Martí en els últims sis anys, Naudi ha anomenat la reforma de les competències i transferències comunals, "que no responen al model de país"; la sanitat, a la qual només s'hi han anat fent pegats; les pensions, "que encara no estan garantides"; la funció pública i l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). "Està en perill el model d'Estat, per això cal un gran pacte, perquè DA no ha fet res", ha insistit el parlamentari.

Fora de la invitació de Martí

Precisament, Naudi i Miralles han criticat com estan anant les converses amb Europa per tancar l'acord d'associació. Els progressistes han advertit que no hi ha cap alternativa ni proposta per a la transformació del sector tabaquer, i que "el Govern fa volar coloms". SDP està a favor del pacte amb la UE però tem que l'executiu no estigui demanant contrapartides ni anticipant-se al futur. A més, ha recordat que durant la visita de la delegació de la UE que negocia l'acord d'associació, encapçalada per Claude Maerten, es va revelar que no hi ha cap període transitori definit per a la transformació del sector tabaquer, quan fins ara el Govern sempre havia afirmat que serien vint anys.

Tot i que SDP va abandonar la taula de negociació sobre l'acord amb Europa perquè "ni se'ns tenia en compte ni se'ns passava la informació", ha recordat Naudi, la formació progressista està molesta perquè el cap de Govern ha ofert als presidents dels grups parlamentaris afegir-se activament a les converses amb la UE. SDP forma part del grup mixt, el president del qual és el socialdemòcrata Pere López. "El grup mixt és una agrupació de tres forces, i si només es convida el president, la representació no és l'adequada", ha lamentat Naudi.

En tot cas, Naudi ha opinat que la invitació de Martí "arriba tarda i és incoherent", ja que ell ha insinuat que pot avançar les eleccions. A més, llença la idea "a les acaballes de la legislatura i no aporta res de nou". El conseller ha fet memòria i ha posat sobre la taula que fa tres anys "ja havíem dit que a les negociacions amb la UE hi havia de participar tot l'arc parlamentari". Una vegada més, SDP critica les formes de Martí.

Esmenes a l'intercanvi d'informació fiscal

D'altra banda, Naudi ha comentat que aquest dimarts, a la comissió legislativa de finances i pressupost, s'ha aprovat una esmena presentada per DA al projecte de modificació de la Llei 19/2016, del 30 de novembre, d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, un canvi que pretén més entenedor el contingut de la norma. L'esmena afecta la llista de països amb els quals s'intercanviarà la informació fiscal a partir del primer de gener de l'any que ve (els de la UE i una desena més amb acords firmats). Ara la comissió legislativa haurà d'analitzar una altra esmena, relacionada amb l'altra llista de països amb què Andorra intercanviarà informació fiscal a partir de l'1 de gener del 2019, i que són països de l'OCDE i altres amb què hi ha acords bilaterals. Als progressistes els sobta "que hi hagi dues modificacions en un mes, el que provoca inseguretat jurídica, desconcert, sobretot per a les entitats bancàries".

stats