Política 22/11/2014

SDP aposta per una llista única nacional amb vot preferent

Inclouran la proposta de reforma de la llei electoral al seu programa per a les properes eleccions

Ana
2 min
El president d'SDP, Víctor Naudi, i el vocal del partit, Delfí Roca / M.C. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés ha decidit aquest dissabte incloure al seu programa una proposta de reforma de la llei electoral apostant per una llista única d'àmbit nacional amb sistema de vot preferent. Així, a les pròximes eleccions generals voldrien concórrer amb una candidatura de 28 consellers nacionals dels quals els votants podrien escollir els que consideren que han d'accedir al Parlament. L'objectiu, com ha manifestat el vocal del partit, Delfí Roca, és donar resposta a "l'amplia demanda de democràcia participativa". Descarten però les llistes obertes perquè "si hi hagués transvasament de noms formar govern seria molt difícil" i també per "coherència política". D'altra banda, entre els 12 punts del programa inclouen una reforma del model territorial que suposa modificar la llei de competències i la de transferències per definir el rol dels comuns. Ambdues qüestions comporten una reforma de la Constitució, ha reconegut Roca, però no hi ha cap altre punt del programa que requereixi tocar la Carta Magna.

SDP ha començat a concretar aquest dissabte els 12 punts que conformaran el seu programa electoral en els propers comicis. Els dos més importants són la reforma de la llei electoral perquè es presenti una llista única nacional amb vot preferent i la redefinició del model territorial per delimitar el rol dels comuns.

En el primer proposen escollir el nombre i l'ordre dels candidats que els votants considerin de la mateixa llista, encara que reconeixen que cal un Consell General disposat a afrontar aquest canvi constitucional i un referèndum que ho avali. La idea, ha indicat el president del partit, Víctor Naudi, és que l'elector pugui variar l'ordre "defensant unes idees".

Pel que fa al segon punt creuen que cal reformar el sistema institucional perquè els comuns s'han acabat fent "la política nacional a mida". Segons el vocal d'SDP, Delfí Roca, aquests han de ser els òrgans de govern i de representativitat de la parròquia i s'ha d'evitar que "s'encavalquin" amb la política nacional. A més, consideren que han generat una "gran factura que queda per pagar". Per tot això, demanaran que es reformi la Llei de competències i la de transferències.

Aquests dos aspectes requereixen canvis en la Constitució però des de Socialdemocràcia i Progrés no preveuen incorporar cap altre punt que impliqui aquesta mesura. Altres demandes socials, ha dit Roca, es desenvoluparan "en el dia a dia", encara que Naudi ha indicat que s'hi podria afegir algun altre punt "però hi ha prioritats".

SDP treballa amb el programa però també amb les possibles llistes. Des del PS o altres partits no se'ls ha contactat per anar junts a les comunals i tampoc veuen massa possibilitats de fer un projecte conjunt perquè "ja s'estan repartint cadires".

Les previsions del partit són que les eleccions es puguin celebrar la primera setmana de març i treballen per tenir-ho tot a punt per aquestes dates.

stats