Política 24/04/2018

SDP vol que es reconsideri l'entrada a l'FMI

Alerten dels inconvenients de formar part d'aquest organisme, entre els quals la quota d'entrada de 167 milions de dòlars

M. F.
2 min
David Pérez, membre de la comissió de política nacional d'SDP i el president de la formació, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa que han ofert aquest dimarts. / M. F.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) es mostra preocupat per les conseqüències i els inconvenients que pot tenir per al país l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). Davant el que consideren que és “una ocultació i una tergiversació de les dades” i manca d’informació, creuen que aquesta entrada s’hauria de suspendre, si més no, fins que es faci un debat públic que serveixi per posar “llums i taquígrafs” sobre el que suposaria aquesta entrada, tal com ha comentat el president de la formació, Jaume Bartumeu. A més, creuen que aquest pas no pot estar supeditat a la situació que viu una entitat bancària del país. “No volem que per tapar determinada situació s’aboqui el país a l’FMI”, ha dit Bartumeu.

D’aquesta manera, des d’SDP defensen que no hi ha “cap pressa ni obligació per adherir-se a l’FMI” i han enumerat els inconvenients que se’n podrien derivar, tal com consta en un document del propi Govern. Així, han assenyalat la pèrdua de sobirania política, el fet que el cost de la quota es revisa a l’alça de manera regular o que Andorra podria rebre pressions per entrar a formar part del Banc Mundial. Però una de les qüestions que més preocupa la formació és l’elevat cost que pot suposar per al país entrar a formar part d’aquest organisme: 167 milions de dòlars (l’equivalent a dues vegades i mitja el que paga San Marino). D’aquesta manera, neguen que es pugui pagar només un 25% de moment i, en aquest sentit, Bartumeu ha destacat que això “és un engany” ja que caldrà fer efectiva la quota, de manera completa, en el moment d’entrar a aquest ens. Així, Bartumeu ha qualificat aquesta quantitat com “enorme” en relació al pressupost de l’estat i ha remarcat que “Andorra no neda en l’abundància”. De la seva banda, David Pérez, membre de la comissió de política nacional de la formació, ha destacat que les recapitalitzacions d’una entitat s’haurien de cobrir amb l’ampliació de capital o amb l’assumpció de les pèrdues per part d’aquest banc i que, per tant, no veuen de bon ull que es pugui pretendre, amb l’entrada d’Andorra a l’FMI, “carregar les pèrdues a les esquenes dels ciutadans”.

Per tot plegat, han remarcat que defensen l’estabilitat del sistema financer però que això s’ha de fer “amb seriositat i responsabilitat” i s’oposen a què des del Govern s’actuï “amb obscurantisme i dissimulació”.

Bartumeu ha lamentat que el cap de Govern, Toni Martí, sembli “més preocupat per comptar vots” que per “temes d’estat” com l’FMI o l’acord d’associació. Així s’ha expressat sobre els possibles pactes electorals als quals es va referir Martí en la sessió de Consell General del dijous passat.

stats