Política 16/04/2018

Els grups lamenten la manca de consens sobre la funció pública i anuncien esmenes a la totalitat

El PS optarà per aquesta via després que Liberals l'anunciés la setmana passada

M. F. / B. N.
3 min
Un moment de la trobada dels consellers del PS amb els representants dels sindicats. / PS

Andorra la VellaEls representants dels sindicats de la funció pública han iniciat aquest dilluns el seguit de reunions amb els representants dels diferents grups parlamentaris per abordar el projecte de llei de reforma de la llei de la funció pública. Els diferents grups han mostrat la seva disconformitat sobre com s'ha tirat endavant aquest text, ja que creuen que ha mancat voluntat de diàleg. El Partit Socialdemòcrata ha avançat que presentarà una esmena a la totalitat i des de Liberals d'Andorra s'han refermat en aquesta opció, que ja van anunciar la setmana passada.

D'aquesta manera, la consellera liberal Judith Pallarés considera que hi ha "moltes preguntes sobre la taula" entre les quals "quin és l'objectiu d'aquesta reforma", a qui afectarà, de quina manera i "què aportarà a la societat" i també ha remarcat que, a banda d'aquestes qüestions, hi ha "moltes coses" que no comparteixen de l'elaboració d'aquesta llei per part del Govern, començant per "la manera de fer", ja que ha criticat que el Govern no hagi demostrat una voluntat de diàleg ni amb els funcionaris ni amb la resta de forces polítiques. Així, ha manifestat que esperen que el text estigui acompanyat d'un seguit de documentació que justifiqui les decisions que han pres des de l'executiu a l'hora de tirar endavant la llei.

Des dels liberals, per exemple, han manifestat que "no entenen" el canvi de nomenclatura dels funcionaris i remarquen que "un estat de dret ha de garantir" una sèrie de qüestions i que "el paper del funcionari és important en un estat democràtic". També volen saber si s'ha fet una auditoria dels llocs de treball o com es farà la mobilitat dels funcionaris. Pallarés ha augurat un període de tramitació llarg d'aquest text i ha assegurat que serà "difícil" que a finals d'aquest any pugui estar aprovat.

Un "fracàs", segons el PS

D'altra banda, els consellers generals socialdemòcrates també s'han reunit amb els representants dels sindicats de funcionaris i els han confirmat que volen fer una esmena a la totalitat a la llei de la funció pública. Des del PS es valora, de fet, molt negativament la gestió de la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega. La consellera del PS, Rosa Gili, creu que "ens mereixem una funció pública forta, eficient, formada, motivada, i entenem que amb aquest projecte de llei tenim tot el contrari". Aquest projecte de llei constata, en paraules de la consellera, "el fracàs del treball de la ministra Descarrega. Un treball que ha tancat en fals".

Gili ha afegit que "gràcies a aquest projecte de llei vam tenir la primera vaga a Andorra, la primera vaga de veritat". La consellera del PS ja ha avançat que de cara a les properes eleccions generals presentaran un projecte de reforma de la funció pública.

Bonet presentarà esmenes per "corregir" el text

Els representants sindicals també han mantingut una trobada amb la consellera independent del grup mixt Sílvia Bonet, que els ha mostrat la seva voluntat de "no perdre l'oportunitat de fer esmenes allà on consideri que s'han de fer" per intentar "corregir" tots aquells aspectes en què no hi ha hagut "una negociació suficient". Bonet ha destacat que espera que la resta de grups puguin presentar una esmena a la totalitat, ja que ella no ho pot fer i així els ho ha transmès als representants sindicals.

Un cop dutes a terme les trobades amb Liberals, PS, Bonet i Víctor Naudi (SDP), els sindicats tenen previst reunir-se aquest dimarts amb els consellers d'Unió Laurediana i Independents de la Massana i amb DA. De totes maneres, tal com ha comentat el portaveu dels sindicats, Gabriel Ubach, aquesta darrera reunió servirà només per abordar el Codi de relacions laborals, tal com els ho ha comunicat el grup parlamentari i malgrat que la voluntat dels treballadors era abordar la llei de la funció pública.

Valoracions dels sindicats

Ubach ha valorat de manera positiva que des dels grups parlamentaris hi hagi la voluntat de tirar endavant esmenes a la totalitat i que també es comparteixi la visió que per tirar endavant aquesta llei cal "consens no només amb els sindicats sinó entre les forces polítiques". Ara esperen que aquest projecte sigui retirat i es pugui consensuar realment un text. "Hi ha dues maneres de fer les coses, una llei amb consens i perdurable en el temps o la de DA", ha conclòs Ubach.

stats