Política 04/10/2018

L'oposició retreu a l'executiu que està "a la inòpia" en referència a l'acord d'associació

L'arc parlamentari minoritari carrega contra el Govern arran de les declaracions i contradeclaracions per la possible implementació del subsidi d'atur

M. M.
3 min
La bancada de l'oposició al Consell General. / M. M.

Andorra la VellaEl ball de declaracions i contradeclaracions en relació al subsidi d'atur és per a l'oposició la mostra més clara que l'acord d'associació amb la Unió Europea manca de tota transparència, informació i falta de claredat per part de l'executiu. Tots els grups parlamentaris de la minoria han coincidit en tirar en cara al Govern de Toni Martí que un element tan important com és la possible implementació d'un subsidi d'atur per als retornats i també per als mateixos ciutadans que viuen a Andorra s'hagi posat sobre la taula arran d'informacions aparegudes a la premsa.

“És lamentable, els que negocien han de saber quin és el cabal comunitari, quines són les obligacions, quines oportunitats hi ha... i això no ens ho ha sabut respondre ningú”, ha etzibat el conseller general d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, Josep Pintat, que ha afegit que “el Govern està a la inòpia”. Una vegada més, Pintat ha reclamat estudis d'impacte sobre els costos i beneficis xifrats que tindrà la integració de l'acord per al teixit social andorrà, a la vegada que ha tornat a demanar l'aturada de les negociacions, perquè si no “es va a les fosques amb un tema cabdal i de futur per a Andorra”. Unes paraules que la formació liderada pel lauredià també li han tramès en la visita amb el ponent permanent del Parlament Europeu per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra, Juan Fernando López Aguilar.

En una línia semblant també s'ha expressat el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López. “Ens sorprèn que alguns hagin descobert ara que l'acord amb la UE té un annex social”, ha deixat anar. López ha apuntat que la negociació s'està portant “d'una manera desastrosa”, ha reclamant la reincorporació immediata dels partits de l'oposició en les negociacions amb Europa i fins i tot ha apuntat, per primera vegada, que el Govern s'hauria de replantejar frenar el ritme de les negociacions “perquè no saben portar ni les poden dur a terme”.

Liberals d'Andorra (L'A) ha fet una lectura en clau de precipitació de tota la situació i ha entrat una pregunta a tràmit parlamentari perquè s'esclareixi la situació. El conseller general liberal, Jordi Gallardo, ha descartat així la possibilitat de fer un debat monogràfic sobre l'acord al·ludint que queden pocs mesos de legislatura. Ha desgranat que de moment la negociació només està implicant “renúncies, canvis de situacions i d’estatus quo que ens funcionaven bé” i això ha provocat que “sectors que ho veien de bons ulls abans, ara reclamen els impactes, els costos”. “Tinc la certesa que Brussel·les sap què vol d’Andorra, i tinc la sensació que, malauradament, el Govern no sap el que vol de la UE”, ha sentenciat.

La falta d'explicacions és el que més ha criticat el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. “L'executiu ha volgut bandejar certs aspectes de la negociació sabedors que aquí hi ha problemes i el senyor Martí ha amagat el cap sota l'ala”. La consellera independent, Silvia Bonet, també ha demanat concreció a l'executiu i ha apuntat que l'establiment d'un subsidi a Andorra tindria uns grans costos. Per la seva banda i en boca del grup majoritari, Miquel Aleix ha volgut recollir les paraules de la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i ha apuntat que s'ha començat a treballar la lliure circulació de persones i Andorra ja ha plantejat la seva posició en els temes socials i s'està a l'expectativa del que pugui dir Europa per trobar “solucions pactades”. El conseller demòcrata ha insistit que encara no s'ha parlat “de cap subsidi d'atur”.

Subsidi sí o no?

Davant del meló obert i la possibilitat que està sobre la taula d'establir un subsidi d'atur contributiu per a tots els ciutadans d'Andorra i no només la creació del pagament al retornat, la posició de l'oposició ja no és tan unànime. Mentre que PS i SDP recorden que als seus programes electorals ja porten la idea de futur de crear aquest subsidi, Liberals i Unió Laurediana + Independents de la Massana posen en dubte que aquest sistema es pugui absorbir dins del país. Per la bancada demòcrata, Aleix s'ha limitat a dir que aquest sistema s'ha d'estudiar al detall perquè implicarà uns costos econòmics importants. En referència a la matisació de Borrell, la major part de l'oposició ha volgut interpretar les primeres paraules del ministre espanyol com que aquest element social forma part del cabdal de la Unió Europea i que s'haurà de tractar, però en cap cas han fet una lectura d'imposició.

stats