Política 19/12/2018

Vives demana defensar la Constitució perquè “fixa i promou els drets de tots els andorrans”

López recrimina al copríncep per obviar la concentració d'aquest dilluns en el seu discurs

M. Margalef / M. Pérez
4 min
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant el discurs. / M. P. (ANA)

La Seu d'UrgellUna vegada més el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha defensat la Constitució i ha apel·lat a tothom que n'estigui orgullós “perquè és l'exponent d'un gran moment d'encontre entre poble i coprínceps”. Vives ha mantingut la idea que aquell “gran pacte social” del 1993 és plenament vigent en l'actualitat i ha de “continuar inspirant-nos avui”. En clara referència a aquells que demanen un canvi en la Carta Magna o si més no la possibilitat d'encabir-hi el dret a l'avortament sense necessitat de modificar-la, el copríncep ha llençat un missatge clar: “Apliquem-la amb seny des del Consell i totes les altres institucions, defensem-la perquè fixa i promou els drets de tots els andorrans”. I ha afegit una petita crítica: “No som prou conscients de l'equilibri i de la saviesa que significa la nostra tradició que desperta una gran admiració a l'exterior”. També ha assenyalant la importància d'explicar i donar a conèixer el text “especialment als joves i als que venen al país”, a la vegada que es manté la unitat per afrontar els “reptes que el futur ens obri”.

En el marc de les eleccions generals de la primavera que ve, Vives també ha volgut deixar la seva empremta i ha demanat que els comicis siguin respectuosos “amb la voluntat popular” i que pugui expressar-se “sense manipulacions ni 'fake news'”. “Amb programes amb la veritat i amb bons polítics”, ha replicat. En aquesta línia ha instat a la plana política a “escoltar les necessitats reals del ciutadans i cercar-los resolució”. El copríncep mitrat també ha tingut paraules pel procés d'acord d'associació que està duent Andorra i ha demanat als països veïns col·laboració i suport perquè “esdevingui possible i real el bon encaix d'Andorra a Europa”. “No som una illa o una curiositat, som Europa des de la nostra tradició”, ha insistit.

Finalment, el copríncep ha felicitat als consellers per aprovar per unanimitat la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que ha permès al Principat acollir, de moment, dues famílies procedents del conflicte sirià. Ha apuntat que la llei permet vacunar la societat “contra certs populismes”. També ha fet referència al 600 aniversari del Consell de la Terra que el converteixen en un dels més antics d'Europa i s'ha congratulat perquè el país aculli la Cimera Iberoamericana el 2020.

López recrimina Vives

Per part de l'oposició, el conseller general del PS, Pere López, ha carregat contra part del discurs de Vives perquè "ens costa entendre com no s'ha fet referència al que va passar aquest dilluns al país", on s'ha parlat i obviat una realitat molt significativa amb reivindicacions tan bàsiques com l'accés a l'habitatge o els salaris, ha assegurat. No comparteix "el contingut del discurs" donada la situació econòmica d'Andorra i la manifestació "tan multitudinària" celebrada aquesta setmana. Pel que fa a la referència indirecte del copríncep sobre l'avortament, López ha manifestat que "és cada vegada més una qüestió de democràcia", ja que en la legislatura vinent, "els diferents agents es podran posicionar sobre una idea de democràcia o sobre una idea d'una figura que imposa les decisions que s'han de prendre al nostre país". Per finalitzar, ha posat en relleu que "en termes democràtics estem disposats a parlar amb tothom, amb termes impositius ens serà més difícil".

El conseller general d'Unió Laurediana i Independents de la Massana (UL-ILM), Josep Pintat, ha opinat que "la gent se centra molt en el tema de l'avortament i jo crec que el que s'ha de parlar és si les persones tenen dret a disposar del seu cos". És evident que es poden originar conflictes amb el model d'Estat d'Andorra i "també s'hauran de presentar alternatives a aquest model". Tot i això, ha defensat que el model actual és vigent i té perdurabilitat en el temps i, per tant, "difícilment hi ha coses que puguin quadrar". En relació a l'acord d'associació esmentat en el discurs del copríncep episcopal, Pintat ha defensat que "no sé com estem encaixant, si a cops de martell o perquè negociem", ja que s'ha queixat, novament, de la falta d'informació proporcionada pel Govern.

Per la seva banda, el president d'L'A, Jordi Gallardo, ha argumentat que la postura del copríncep en relació a l'avortament "no és nova" i és un fet que a la societat andorrana "no li ve de nou". Gallardo ha defensat que s'ha d'escoltar a la ciutadania i plantejar debats des de la serenor i no des de "la imprudència i la precipitació", ja que si la gent ho demana "els polítics no podem girar l'esquena".

El conseller general de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, ha declarat que el discurs ha estat "basat en la defensa de la Constitució" on s'ha fet una crida a la reflexió, al consens i al respecte. Tot i això, aquest fet "no impedeix que s'hagi de reflexionar amb alguns d'aquells punts que s'haurien de precisar", ha dit, en referència a la llei electoral i als valors i drets de la persona "en el seu sentit més ampli". D'altra banda, Naudi ha defensat que la responsabilitat dels polítics elegits "és defensar aquelles qüestions per les quals hem estat elegits". El debat i la confrontació "d'idees assenyada" és "el que ens ha de permetre avançar", en referència a les paraules de Vives sobre els "bons polítics".

Pel que fa al president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha assegurat que l'avortament ha estat present en el discurs "sense ser de manera directa", encara que també hi ha hagut referències a totes les qüestions recollides a la Constitució. Tot i això, l'ha titllat com a "ben lícita" i "truncada" amb la defensa del text constitucional. En aquest sentit, el cap de Govern, Toni Martí, ha apel·lat al fet que "ja se sap com es va negociar un dels articles que fa referència al dret a la vida". Pel que fa a les pròximes eleccions, Martí ha demanat respecte i l'eliminació dels "atacs personals", tot i que "serà el temps qui ho dirà ja que aquesta legislatura no ha estat així". D'aquesta manera, ha argumentat que "s'ha atacat personalment a ministres" i espera que "no s'ataqui al pròxim cap de Govern" sigui qui sigui. Unes paraules a les quals López ha respost amb contundència: "Qui percep l'opinió política com un atac personal té un problema".

stats