Minibusos i transport sanitari ja poden passar per la CG1

Dilluns es començarà a instal·lar una barrera de protecció i es podrien fer combois per al pas de vehicles pesants

Els despreniments més importants que s'han registrat a la zona de Borda Sabater aquesta matinada i matí sembla que han anat disminuint, tal com ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, i ara el que més preocupa és la zona a tocar del magatzem del comú de Sant Julià de Lòria, on aquesta tarda encara es registrava la caiguda de roques. De fet, en aquest punt hi ha "fissures i s'ha descalçat una mica el desmunt", segons ha concretat el cap de l'executiu, afegint que "l'avantatge" és que el mateix edifici fa de barrera. En aquest sentit, el cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha destacat els dubtes sobre l'afectació que pot patir aquesta estructura, que conté maquinària. Cal destacar també que de moment es mantindran els dos carrils provisionals habilitats, un sentit pujada i un de baixada i una altra novetat és que s'està deixant passar minibusos de les línies regulars a Barcelona, Lleida i Miami Platja, després d'haver contactat les empreses afectades, i també el transport sanitari. Un altre aspecte que es valora a hores d'ara és que dilluns es puguin habilitar combois especials per fer passar els vehicles pesants.

D'aquesta manera, tal com ha concretat Espot, ara com ara els vehicles lleugers, els minibusos i transport sanitari poden passar per aquests dos carrils habilitats amb l'excepció dels vehicles pesants, que han de passar, de moment, per la frontera amb França. Aquest diumenge s'acabarà d'analitzar, en funció dels sondatges i de la climatologia, si dilluns es poden fer "combois aprofitant els antics carrils de baixada" perquè hi passin pel punt fronterer amb Catalunya camions i autobusos, per "no carregar el trànsit amb el Pas de la Casa". De fet, basant-se en aquests estudis que s'estan fent, dilluns mateix es començaran a instal·lar barreres "de protecció altes i específiques" que protegeixin la carretera amb la intenció, tal com s'ha avançat des de l'executiu aquest matí, que a mitjans de la setmana que ve ja hi pugui haver habilitats dos carrils de pujada i dos de baixada.

Pel que fa al centre comercial, s'ha facilitat l'entrada de treballadors per fer les tasques de manteniment i reposició del que ha resultat malmès i en un termini d'entre dos o quatre dies podria tornar a obrir.

Espot ha destacat que el trànsit durant la jornada ha estat "relativament fluid" i només hi ha hagut "una mica de problema" (retencions d'uns tres quilòmetres d'entrada) al matí a la frontera del pas de la Casa, però ha afegit que els agents francesos han "relaxat" els controls i s'ha resolt "ràpidament". Pel que fa a la frontera del riu Runer, i malgrat que l'habilitació dels dos carrils fan una mica de coll d'ampolla, tampoc no s'ha registrat problemes importants. Espot ha afegit que la ministra de Turisme ha mantingut contacte amb associacions d'hotelers i comerciants i que "la incidència en les cancel·lacions han estat testimonials". En aquest sentit, creu que "tothom ha pres nota" que no hi ha cap problema per entrar i sortir del país a través de la frontera amb Espanya i que, per tant qui vulgui venir ho pot fer sense problemes.

Quant als treballs que calen per garantir la seguretat a la zona i l'habilitació dels dos carrils, Espot ha destacat que el consell de ministres es reunirà aquest dimecres vinent i es farà la declaració d' emergència per permetre escurçar terminis i agilitzar els processos de contractació per instal·lar la barrera a la zona, on hi treballen bombers amb la col·laboració de geòlegs per fer sondejos i el sanejament escaient.