Publicitat
Publicitat

Objectiu: reduir la dependència energètica

El Ministeri de Medi Ambient vol que les plantes de cogeneració de Soldeu i La Comella estiguin en marxa el 2016 i el 2019, respectivament. Hi ha un pla d'inversió de 230 MEUR entre el 2013 i el 2022 per aconseguir augmentar la producció elèctrica nacional del 7 al 33%

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, han presentat aquest dijous les línies estratègiques del Ministeri per a aquesta legislatura. La voluntat de la ministra és que els quatre pròxims anys les polítiques del Ministeri se centrin en la millora el model energètic, la preservació del paisatge -sobretot el periurbà i urbà, els més castigats-, el foment de pràctiques agràries que aportin un valor afegit al territori i adoptar com a imatge de marca el respecte al medi ambient per posicionar-se internacionalment en la matèria. Entre les mesures concretes que s'adoptaran amb aquestes voluntats polítiques, hi ha la posada en marxa d'una borsa de crèdits de carboni a imatge del que es fa internacionalment, l'obertura dels centres de cogeneració de Soldeu i la Comella el 2016 i el 2019 respectivament -que han de rebaixar la dependència energètica en un 4%-, una xarxa de control de vessaments als rius amb sondes o les obres d'embelliment paisatgístic a la frontera sud, entre altres. Aquesta última és licitarà aviat i comptarà amb un pressupost de 425.000 euros. Calvó ha qualificat aquesta legislatura de "recta final" per acabar de dur a terme una sèrie de polítiques per a les quals no hi tornarà a haver l'oportunitat de crear plans d'accions.

La primera de les quatre línies estratègiques que ha presentat el Ministeri de Medi Ambient aquest dijous, la del model energètic, comportarà mesures com les de la cogeneració d'energia. Es preveu que el centre de Soldeu estigui llest el 2016, amb una producció elèctrica de 10.500 MWh i de calor de 15.000 MWh. Pel que fa al centre de cogeneració de la Comella s'espera que la primera fase, amb una producció elèctrica de 12.000 MWh i de 40.000 MWh de calor estigui llesta el 2019. De manera global, el Ministeri té un pla d'inversió de 230 MEUR entre el 2013 i el 2022 per aconseguir augmentar la producció elèctrica nacional del 7 al 33%.

A més, la gran generació de calor que produirà el centre de la Comella la podran aprofitar el Centre Esportiu dels Serradells, i la zona industrial de la carretera de la Comella. Posteriorment, se'n podran beneficiar també els edificis de la Baixada del Molí i el carrer Prat de la Creu.

Aquests centres també suposaran una reducció dels gasos d'efecte hivernacle, però no és l'única mesura per resoldre aquest problema. També s'està treballant en la creació d'un Projecte de Compensació Nacional de Crèdits de Carboni, a imatge de la borsa internacional existent. L'objectiu és que particulars i empreses que prenguin mesures per reduir les emissions puguin rebre compensacions per part d'altres empreses -entitats compromeses amb el medi ambient- que comprin els seus crèdits de carboni.

Pel que fa a la preservació del medi natural i l'embelliment del paisatge, una de les novetats que han anunciat els responsables de Medi Ambient, ha estat la creació d'una xarxa de sondes per al control dels vessaments d'hidrocarburs. La xarxa està en fase de calibratge i informarà en temps real dels abocaments que detecti als rius. Hi ha un punt de control instal·lat a la frontera sud, dos punts al Valira d'Orient i el Valira del Nord i aquest any s'instal·larà l'últim punt al Pas de la Casa -per controlar les possibles contaminacions cap a França.

Aquesta és una proposta emmarcada en els plans de gestió, control i seguretat amb els residus, que milloraran a partir d'ara amb l'ampliació de l'equip d'inspeccions, gràcies a l'entrada del Departament d'Indústria al nou Ministeri. No obstant això, també s'han recordat altres mesures pel que fa al paisatge, com el Pla d'infraestructures verdes i l'embelliment de la frontera sud. Pel que fa a aquest projecte, aviat es licitarà, amb un pressupost de 425.000 euros, per aconseguir fer-lo coincidir amb les obres actuals a la zona i promoure'n la millora paisatgística. La idea, segons ha explicat Rossell, és aconseguir crear un "efecte avinguda" amb anuncis publicitaris, l'eliminació de barreres i l'adequació de la zona d'informació turística amb espais d'aparcament.

Altres accions que s’engegaran durant aquest any són la reglamentació per al vi de qualitat d’Andorra, la modificació de la Llei de creació de Ramaders d’Andorra S.A., la licitació de l’escorxador, i mesures en favor de la protecció dels animals, com la modificació de la llei per prohibir el registre d’animals de companyia en cas de maltractaments, i la creació de la gatera oficial.