La Querola de Jean Nouvel, ara sí que sí

Els primers propietaris podran entrar-hi a viure a finals de l'any vinent, cinc anys més tard del previst inicialment

Molt a poc a poc, tenint en compte que les obres van començar el 2012, però ja amb termini de finalització marcat. Les obres del projecte de la Querola, de l'arquitecte francès Jean Nouvel, segueixen avançant per tal que els primers propietaris puguin entrar-hi a viure a finals de l'any vinent. Queda per tant un any i pocs mesos perquè aquest projecte arquitectònic singular, ubicat a la parròquia ordinenca, sigui una realitat. Així ho han confirmat des de Consultoria Singular, l'empresa comercialitzadora de la promoció. Asseguren que les obres s'han accelerat darrerament i que ja està pràcticament tota l'estructura finalitzada. En l'actualitat s'estan fent els tancaments de façana de tots els edificis. La finalització de tots els treballs s'ha marcat pel quart trimestre del 2020.

De fet, els interessats en adquirir aquests pisos, realitzats amb materials autòctons i que simulen ser una progressió de la muntanya ordinenca, ja poden visitar un casa mostra per comprovar com quedarà dissenyat en el seu interior. Tot i que, recorden des de Consultoria Singular, "cada casa és una peça única, una casa d'autor". En aquest sentit, properament obriran quatre cases mostra més per tenir diverses tipologies per ensenyar.

El 28% de la cinquantena de pisos que projecta l'obra ja estan reservats. La previsió, tenint en compte l'interès que genera l'obra, afegeixen des de la consultoria, és arribar a un 40% de compra anticipada a finals d'aquest any. L'entrega dels immobles es farà amb tot el projecte ja acabat, inclòs els espais comuns per a les persones que hi viuran. S'hi faran, entre d'altres, llacs artificials, zona d'aigues, un centre d'interpretació de les molleres (a través d'un acord arribat amb el quart i el comú d'Ordino), i un espai de 'fitness'.

Però anar a viure a la Querola de Nouvel no estarà a l'abast de tothom. Tal com es pot comprovar fent un cop d'ull a les pàgines webs d'immobiliàries, un pis de 297 metres quadrats, amb dues habitacions, tres lavabos i dues places de pàrquing, s'eleva fins als 1,1 milions d'euros. En d'altres paraules, el metre quadrat va a 3.859 euros.

Cinc anys de retard

Quan es va posar la primera pedra de la Querola es va anunciar la seva finalització el 2015. Però la crisi i problemes mediambientals (durant la construcció es va trobar una mollera a la zona), n'ha alentit i retardat fins a cinc anys les previsions inicials.

Fa dos anys, durant una conferència impartida a Andorra, Nouvel va destacar que la Querola "no té res a veure amb el que he fet". Seran immobles "d'autèntica arquitectura i art", en un "solar formidable" i amb "una orientació oberta a les tres valls". Els immobles s'integren a la natura i "es confonen amb el paisatge", va explicar . Per dur-los a terme es van inspirar en les coves i en el concepte antic d'espai "on reunir-se, on protegir-se".