Societat 12/11/2018

La plataforma sindical assenyala que l'abandonament de SEP i Sipaag rau en "discrepàncies" sobre la data de cobrament de les baixes

Des de la unió sindical es defensa que aquest pagament ha de ser el 25 de cada mes i de la totalitat de l'import

M. F.
3 min
Membres de la plataforma sindical durant la roda de premsa que han ofert aquest dilluns. / M. F.

Andorra la VellaLa defensa que els treballadors cobrin la baixa el dia 25 de mes ha estat el principal motiu de "discrepància" que ha fet que el Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) i el Sindicat de Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag) hagin abandonat la plataforma de sindicats. Així ho ha explicat el portaveu de la plataforma, Gabriel Ubach, que ha destacat que per a ells ha estat "un autèntic cavall de batalla" que els treballadors puguin rebre la totalitat del que han de percebre estant de baixa el 25 de cada mes i han lamentat que el SEP i el Sipaag, com a representants de tots els treballadors públics a la comissió de la mútua, no hagin defensat aquest posicionament amb els mateixos arguments que la resta de sindicats.

Així, tal com ha explicat Ubach, la resta de representants dels sindicats fora de l'administració general i els ensenyants defensaven que es fes una consulta al conjunt dels treballadors tenint en compte que "la mútua és dels mutualistes" i no dels sindicats i que hi ha els fons suficients perquè el pagament es pogués fer aquest dia 25. En aquest sentit, des de la plataforma han volgut deixar clar que malgrat als canvis que s'han fet al reglament s'hi hagi afegit una disfunció entre la CASS i la mútua, quan aquesta estigui resolta el cert és que els treballadors continuaran cobrant més tard que no ho feien fins ara i, en alguns casos, i segons quan comenci la baixa, poden tardar, tal com ha remarcat Ubach, fins a dos mesos en percebre tot l'import que els correspondria.

Ubach ha posat en relleu que des de la plataforma "ningú acusa ningú" i ha afegit no entendre "el rebot" del SEP i del Sipaag per abandonar la plataforma. D'aquesta manera responia també les informacions que des dels dos sindicats s'estaria molest per certs comentaris en els quals es posaria en dubte la seva gestió a la comissió de la mútua.

Més contundent que Ubach en les seves declaracions s'ha manifestat el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), Salvador Prieto, que ha lamentat que algun membre del Sipaag s'hagi referit a la resta de sindicats que no són ensenyants o de l'administració general com a comitès"menors" i ha recordat que dins la comissió de la mútua els membres de la plataforma hi són per representar tots els treballadors i no el seu sindicat. També ha lamentat que hagin "aprofitat la seva majoria" dins la comissió per imposar el seu punt de vista i no l'interès general de tots els treballadors públics.

A banda d'aquesta discrepància general, al llarg de la roda de premsa que han convocat des de la plataforma també s'han anat posant sobre la taula altres punts de divergència. Així, l'altre representant de la plataforma a la comissió, Joan Torra, ha destacat que des dels cossos especials demanaven que es cotitzés el mateix a la CASS que a la mútua, ja que en aquesta darrera no es comptabilitzen els complements i quan una persona està de baixa aquesta assegurança del treballador no li paga el percentatge d'acord amb el sou total sinó que descompta els complements. A més, també hi havia diferències sobre altres "detalls tècnics".

Des de la plataforma defensen que el fet que SEP I Sipaag l'hagin abandonat no els resta força en les reivindicacions que facin ja que quan hi hagi qüestions que afecti tots els treballadors, entenen que aniran tots a una. Per aquest motiu, Ubach ha manifestat que es manté en peu la idea de convocar una assemblea de la plataforma per decidir les actuacions per protestar contra la llei de la funció pública.

stats